En ung kvinna står bland bokhyllor, håller i böcker och tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska Eleonoras väg till matematikproffs och influencer: ”Känner mig fortfarande korkad” Foto: Ellen Pan/SVT

Eleonora, 25, är doktorand vid Oxford – vill minska ångesten kring matematik

Publicerad

Matematik-influencern Eleonora Svanberg kände sig inte tillräckligt smart för att jobba med matte, men har nu hittat sin plats i en mansdominerad bransch och vill inspirera fler unga tjejer att göra detsamma.

– Jag har stött på massor av fördomar men jag är väldigt glad att jag var stark nog att inse att det inte sa något om mig.

Den senaste Pisa-undersökningen visar att svenska 15-åringars kunskaper i matematik sjunker, samtidigt som ångesten kopplat till ämnet ökar.

Det är en oro Eleonora Svanberg känner igen sig i. I grundskolan hade hon svårt att förstå varför matte och fysik var viktigt att lära sig. Samtidigt tvivlade hon på om hon var tillräckligt smart. Men efter gymnasiet vågade hon satsa på en fysikutbildning på Stockholms universitet, för att sedan studera på universitetet i Cambridge.

140 000 följare

Idag är 25-åringen doktorand vid Oxfords universitet, där hon forskar om hur matematiska verktyg kan appliceras på fysikaliska system.

– Jag har aldrig sett mig själv som ett geni. Mitt första fysikprov var jag på gränsen till att få underkänt men jag kämpade mig framåt, säger Eleonora Svanberg.

Samtidigt har hon över 140 000 följare på TikTok, där hon inspirerar unga att lära sig mer om naturämnena. Inläggen handlar bland annat om hennes egen ångest.

Nu släpper 25-åringen en bok med tips, råd och inspiration till andra unga som har svårt med matematiken.

– Min dröm är att fler lärare pratar om självförtroende inom matte.

En ung kvinna står framför en whiteboardtavla och visar upp ett långt matematiktal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är mystistiska mattetalet som fortfarande är olöst – den som klarar det får en miljon dollar. Foto: Ellen Pan/SVT

PISA-UNDERSÖKNINGEN

Pisa är en internationell studie som undersöker 15-åringars kunskaper inom läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Pisa står för Programme for International Student Assessment.

Pisa 2022 visar att elever i Sverige har försämrat sina resultat i både matematik och läsförståelse, men däremot inte i naturvetenskap jämfört med 2018. De svenska resultaten i matematik och läsförståelse är nu tillbaka på samma nivåer som 2012, då Sverige uppnådde sina hittills sämsta resultat i dessa ämnesområden.

Undersökningen visar även att flickor i genomsnitt upplever högre matematikängslan än pojkar, och att ängslan har ökat i Sverige sedan Pisa 2012 hos både flickor och pojkar.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.