Greta Stenström säger att det är världens möjlighet att få prata med en astronaut som befinner sig i rymden. Foto: SVT/Nasa

Stockholmselever fick prata med astronaut i rymden

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags fick elever från Viktor Rydbergs gymnasieskola den unika chansen att få prata med en amerikansk astronaut som befinner sig uppe i rymden på rymdstationen ISS.

– Det är världens möjlighet att få sätta sig in i ämnet och få ställa frågor som man faktiskt alltid har undrat för det är inte många av oss som faktiskt kommer få åka upp i rymden, säger Greta Stenström, elev på skolan.

Organisationen Amateur Radio on the Internatonall Spacestation, även kallad ARISS, väljer varje år ut skolor från hela världen som får chansen att prata med astronauter som jobbar för NASA. I år var det elever från Viktor Rydbergs gymnasium Odenplan som fick den möjligheten.

”Väldigt häftigt”

– Det är inte varje person som kan säga att de har pratat live med en astronaut ute i rymden, det är väldigt häftigt, säger Greta Stenström, elev. Hör mer från henne och andra elever i klippet ovan.

Under tio minuter har klassen fått ställa omkring 20 frågor gällande olika rymdprojekt och experiment men även frågor kring hur det är att leva uppe i rymdstationen ISS, något som eleverna uppskattade högt.

Maja Werner Foto: SVT

– För mig och för alla i klassen så var det viktigt för oss att vara med på det här för vi hade många frågor som inte gick att besvara på egen hand, men som kunde besvaras av någon som är på rymdstationen, säger Maja Werner, elev på Viktor Rydbergs gymnasium.

Läraren: ”Väldigt komplext system”

Kommunikationssystemet som ARISS använder beskrivs som komplicerat av elevernas lärare, Phil Yoder. Signalen som skickas från skolan sänds vidare till Maryland i USA som i sin tur skickar den vidare till rymdstationen ISS där eleverna fick kommunicera med astronauten Scott Tingle.

Phil Yoder Foto: SVT

Hela processen var möjlig genom ett stort antal kortvågsradioapparater utspridda över hela USA, menar Phil Yoder.

– Så det var superhäftigt och väldigt komplext men det funkade hur bra som helst, säger Phil Yoder, lärare på Viktor Rydbergs gymnasium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.