Foto: SVT

Ensamkommande – heroinlangarnas nya kunder

Uppdaterad
Publicerad

Heroinlangarna har fått en ny målgrupp och en ny spelplats för droghandeln. Enligt polisen är nio av tio ingripanden i Rinkeby, Tensta och Husby i nordvästra Stockholm ensamkommande flyktingungdomar. Det kan SVT Nyheter avslöja i dag.

– 90 av 100 som röker heroin, som rapporteras in till polisen, är ensamkommande flyktingungdomar. Det här är en tickande bomb, säger Lennart Karlsson, kommissarie på citypolisen i Stockholm.

Det senaste halvåret har trygghetsvärdar slagit larm om den omfattande heroinhandeln som pågår på tunnelbaneperrongen, i och runt centrumkärnan i Rinkeby, Tensta och Husby. Det är en helt ny företeelse, då mycket av heroinhandeln tidigare styrts från Sergels torg i innerstan.

Och det är en helt ny målgrupp som de etablerade kriminella knarknätverken riktar in sig på.

Polisen: Nio av tio är ensamkommande

– När vi har rapporterat och hittat heroinmissbrukare så utgör 90 procent av dem som blir rapporterade ensamkommande flyktingungdomar, säger Erik Ahnlund som är gruppchef för polisen i Rinkeby-Kista.

Läs också: Ordförande för Sveriges ensamkommandes förening: ”Jag blir förkrossad”

Heroinhandeln i Järvaområdet senaste halvåret

Tidigare har polisen mest haft problem med den omfattande cannabisförsäljningen i nordvästra Stockholm. När det gäller heroinförsäljningen så är de allra flesta av knarklangarna och heroinmissbrukarna inte boende i områdena. De kommer hit i ett syfte, att göra affärer.

– Vi är nio poliser som jobbar här ute, vi skulle kunna vara tio gånger så många bara i gatulangningsgruppen här i Rinkeby, säger Erik Ahnlund och fortsätter:

– Det måste ske en politisk lösning. Jag tycker det är mycket snack men att det tar alldeles för lång tid innan det händer något.

15 kokainbollar hittades på en langare i Rinkeby centrum. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.