Etikråd granskar vård efter omstridda transplantationer

Uppdaterad
Publicerad

Statens medicinsk-etiska råd har inlett en utredning av gråzonen där forskning och vård möts, det rapporterar Svenska Dagbladet.

Efter att man på Karolinska universitets sjukhuset utfört experimentella strupoperationer där två patienter avlidit, har åklagare inlett förundersökning om bland annat grovt vållande till annans död. Tidigare utreddes brott mot etikprövningslagen, men då ärendet var nära att preskriberas valde man att ändra brottsrubricering. Ännu är ingen person delgiven misstanke. Och Statens medicinsk-etiska råd, Smer, menar att fallet visat flera aspekter där regelverket inte hänger med.

– Sjukvård ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet. I det är fallet kan man säga att det inte bygger på något av dem, så det är ju inte vanlig sjukvård, säger Kjell Asplund, ordförande för Smer till SvD.

UG – Stjärnkirurg till varje pris

En gråzon

Metoden har aldrig tidigare använts på människor och saknade enligt tidningen lagenliga tillstånd. Det är här vården ligger i en gråzon, operationerna tolkas av flera myndigheter som Vetenskapsrådet, Inspektionen för vård och omsorg, som forskning. Medan Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset hävdar att det är vård. Och nu har alltså Smer inlett en utredning av gråzonen där forskning och vård möts.

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) säger att lagen kan komma att ändras men att regelverket först måste ses över.

– Vi måste se om det är regelverket som är otydligt eller om det är rutiner som har brustit, säger ministern till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Stjärnkirurg till varje pris

Mer i ämnet