I dag startar Europride i Stockholm med flera event runt om i stan. Det är 20 år sedan Europride var i Stockholm första gången. Det var 1998 och den stora frågan som alla talade om var samkönade äktenskap. Mycket har hänt sedan dess men kampen för allas lika rättigheter kvarstår. I år är mycket fokus på identitetspolitik.
– I år är den största frågan för oss en ny könstillhörighetslag, utan tvekan. Det handlar om att jag ska kunna välja hur jag identifierar mig och bli erkänd i lagen i enlighet med det, säger Sandra Ehne, förbundsordförande RFSL.
Ett nytt lagförslag finns och riksdagen kommer att rösta i höst.
Förändrade attityder
Det var 20 000 personer som deltog i Europride 1998, i år beräknas 60 000 besökare från hela Europa. Men förutom att festivalen vuxit har även attityder i samhället förändrats.
– Väldigt mycket har utvecklats generellt. I dag är HBTQ-personer en självklar del av samhället. När Europride anordnades 1998 fanns en större känsla av motstånd, säger Sandra Ehne.
Men även inom själva HBTQ-communityt har attityder förändrats och det finns större tolerans för olikheter i dag än 1998 enligt Sandra Ehne.
– Det finns precis lika mycket normer inom communityt som utanför, vi har fortfarande jättemycket kvar att göra. 1998 vad det inte självklart att transrörelsen skulle vara en del av HBTQ-rörelsen och det är den ju verkligen nu, säger Sandra Ehne.
Festival i två städer
I Stockholm öppnar Pride House på måndag, där kommer det hållas flera seminarier och workshops under veckan. Pride Park öppnar på onsdag och Prideparaden går lördag den 4 augusti.
Festivalen kommer även till Göteborg och där pågår den 14-19 augusti.
Vad är Europride?
EuroPride är ett årligt återkommande arrangemang, där en Pridefestival i Europa får rätten att använda titeln EuroPride. EuroPride är ett internationellt arrangemang som lockar besökare från hela Europa.
Källa: westpride.se