Brunsulan på finlandsfärjan Silja Serenade och bild på människor som fotar fågeln vid kajen i Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den exotiska Brunsulan skapade stor uppmärksamhet när den landade på finlandsfärjan och ankom till Stockholm. Nu är den död. Se udda fågeln i videon – och experten om hur den kommit hit. Foto: Marcus Weiland/Mats Bråstedt/Expressen

Exotisk brunsula landade på Finlandsfärjan – dog i natt

Uppdaterad
Publicerad

En brunsula, en fågel som hör hemma vid ekvatorn, landade under tisdagen på Finlandsfärjan Silja Serenade. Men brunsulan som drog till sig mycket uppmärksamhet i fågelskådarkretsar, dog under natten.

Den exotiska fågeln som hade förts för vård till Stockholms vildfågel rehab, Svr, överlevde inte natten. Det visade sig att den hade svalt en fiskkrok. Redan när den upptäcktes på Finlandsfärjan var den i dåligt skick, berättar man på Svr.

– Vi fick in samtal från passagerare på den här färjan om fågeln, och vi bedömde att den behövde komma in för undersökning och vård, säger Andréas Forsman, kommunikatör på Stockholms vildfågel rehab.

Enligt Andréas Forsman är brunsulan en mycket ovanlig fågel på våra breddgrader och den har vad han vet bara setts till en gång förut i Sverige.

I mycket dåligt skick

Andréas Forsman sade på tisdagskvällen att det var oklart om den skulle överleva:

– Det är en ungfågel. Allmäntillståndet är mycket dåligt och den får nu vård. Patienten är extremt undernärd och saknar mellan 40-50 procent av sin normalvikt.

Men under natten så dog den.

– Vi hittade en fiskkrok i mag- och tarmkanal, tyvärr satt den så djupt, säger Viktor Persson, ordförande för Stockholms Viltfågelrehab, till Sveriges Radio P4 Stockholm.

Brunsulan

Brunsulan är en sjöfågel som häckar på klippiga öar och kuster, bland annat på öar i tropiska delar av Atlanten och Stilla havet och i Västindien.

Den har siktats i Sydeuropa ett antal gånger men bara två i Sverige.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.