Systematiska butiksstölder som blir allt grövre till sin karaktär och en samhällstrend med ökad ungdomsbrottslighet. Det är Säkerhetsföretagens branschchef Li Janssons förklaring till att ordningsvakter och väktare under 2018 fördubblade antalet utförda gripanden. Experter på ungdomsbrottslighet har en avvikande åsikt.
– Användandet av väktare har ökat och man ersätter polisen på många håll. Det sker på platser där det samlas många ungdomar och där det ibland sker drogförsäljning. Nu är det kanske väktarna som är först på plats och inte polisen, säger Camila Salazar Atías, som arbetar inom Fryshusets projekt Cides med frågor som rör unga och kriminalitet.
Förändrade attityder
Den senaste tiden har flera våldsamma väktarinsatser uppmärksammats i medier. I sina möten med ungdomar har Camila Salazar Atías känt av en förändring i attityden till ordningsvakter.
– Jag upplever att många unga har ett större förakt för väktare, mycket utifrån de filmade övergrepp som har uppmärksammats i medier. Man upplever att det finns en luddigare gräns när väktare är inblandade än med polisen. Bland de unga som jag möter så finns det en ökad misstänksamhet mot väktare, säger hon.
Skydda ungdomar
Från säkerhetsbranschen är man inte omedveten om problematiken. Karl Sandberg, personalchef på företaget Nokas, poängterar att relationen mellan ordningsvakter och personer som bor och arbetar i områden där de patrullerar är ett av de viktigaste verktygen i deras arbete.
– Man får inte heller glömma att ungdomar är en av de mest våldsutsatta grupperna i samhället. Vårt uppdrag är att skydda ungdomarna. Om våra ordningsvakter möter en aggressiv attityd från ungdomar så säger de ofta det, ”vi är ju här för att skydda er”, och det brukar funka, säger han.
Nokas har ett stort avtal med Stockholms stad med uppdrag att upprätthålla ordningen i ett 30-tal områden på allmän plats. Karl Sandberg understryker att företaget satsar på att utbilda sina vakter utöver de krav som ställs i lagen.