Finansregionrådet Irene Svenonius (M) ska ha erbjudits landshövdingsposten i Kalmar men tackat nej, enligt Expressenkällor. Foto: Pontus Lundahl/TT

Expressenkällor: M vill peta Irene Svenonius

Uppdaterad
Publicerad

M-politikern Irene Svenonius erbjöds landshövdingsposten i Kalmar län av regeringen men tackade nej. Skälet till erbjudandet var att få henne att lämna regionpolitiken i Stockholm, uppger källor med insyn för Expressen.

Att Svenonius, som länge haft en högt uppsatt position i region Stockholm, tackade nej till  en position som landshövding ska ha skapat irritation inom partiet.

– Det är en utbredd uppfattning att hon behöver lämna, säger en insatt källa till Expressen.

Hon var fram till i höstas finansregionråd och regionstyrelsens ordförande i Stockholm och är nu oppositionsregionråd, gruppledare och andre vice ordförande i regionstyrelsen. Enligt Expressens uppgifter finns det en utbredd uppfattning, både på lokal och nationell nivå, att hon bör träda tillbaka.

– Hon har gjort mycket bra men vi kan inte gå till val med henne igen. Det går inte, säger en källa till tidningen.

SVT Nyheter har sökt Moderaterna i region Stockholm, Irene Svenonius avböjer att kommentera. Vice gruppledare Kristoffer Tamsons säger i en kommentar till SVT Nyheter:

– Irene Svenonius är först in på kontoret och skickar ofta sista mejlet. Hon är vald av gruppen att leda Moderaterna i Region Stockholm och det är vad som gäller. Att vi håller ihop och arbetar som ett lag är särskilt viktigt nu när regionens ekonomi viker nedåt och tuffa prioriteringar krävs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.