Foto: SVT

Extrapengar till ideellt arbete mot hedersvåld

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stad skjuter till mer pengar till ideellt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Den ideella riksorganisationen ”Glöm aldrig Pela och Fadime” (GAPF) arbetar mot hedersvåld. Det kan handla om att känna sig pressad av sin familj att göra saker man inte vill. Att tvingas gifta sig eller att känns sig hotad.

Tjänstemännen på socialförvaltningen hade föreslagit 500.000 kronor i projektbidrag men socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) ville skjuta till ytterligare 200.000 kronor så att föreningen inte får mindre utan lika mycket som i fjol.

Stort mörkertal

Ikväll beslutade en majoritet av politikerna i organisations- och föreningsutskottet att riksorganisationen ”Glöm aldrig Pela och Fadime” (GAPF) får 700.000 kronor. Anledningen är att arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck är mycket viktigt och en prioriterad fråga för majoriteten.

– Det finns ett stort mörkertal och med mer resurser till GAPF upptäcker vi fler, säger socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP).

Utöver GAPF så arbetar Stockholms stad med andra aktörer.

– Det är viktigt med fler aktörer och vi behöver civilsamhället för att nå utsatta så vi vill inte sänka deras bidrag, förklarar Åsa Lindhagen (MP).

Kampanj startad

Förra veckan startade Stockholm stads stödverksamhet Origo en kampanj mot hedersbrott.

– Vår kampanj brukar resultera i att många utsatta kontaktar Origo, säger Åsa Lindhagen (MP).

– Origo erbjuder vägledning till våra yrkesverksamma till exempel socialsekreterare och poliser. Det är oerhört viktigt att den kan fortsätta det arbetet.

Här kan du läsa mer om mordet på Fadime som satte ljus på ett fenomen som för många var okänt och om svårigheten att fälla skyldiga för hedersrelaterade brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.