Chockpris på el i vinter – villaägare väntas få betala 85 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Dyra elräkningar kan bli en ekonomisk smäll för villaägare i vinter. Det enligt en ny prognos från Stockholms handelskammare, som räknat på vad villaägare väntas betala för sin el i vinter.

– Osäkerheten är en stor stressfaktor. Det känns oroligt att inte veta var elpriset så småningom kommer att landa, säger Simon Johansson, villaägare i Älvsjö.

Analysen har utgått från elmarknadspriser för ett typhushåll i elområde 3, där Stockholmsområdet ingår. Här väntas villaägare få elräkningar på cirka 85 000 kronor det kommande vinterhalvåret (oktober 2022 – mars 2023). Förra vintern var den summan 31 000 kronor.

– Under kommande vinterhalvår väntar en prischock. Villaägare måste vara beredda att betala nästan tre gånger mer än i fjol, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare.

”Riskerar att bli en ond cirkel”

Prisökningen på elen kan också ge ringar på vattnet med ändrade konsumtionsbeteenden, vilket kan påverka den ekonomiska utvecklingen i hela regionen anser Andreas Hatzigeorgiou.

Hör villaägaren Simon Johansson från Älvsjö berätta varför hemmakontoret i villan måste avvecklas i vinter.

Elprisanalys:

• Beräkningarna baseras på dagens terminspriser, alltså de priser som framtida el handlas för just nu, inklusive nätavgifter, elskatter och moms. I analysen har kostnaderna beräknats för ett hushåll i elområde 3, som har ett rörligt elavtal och bor i ett småhus med 20 000 kWh i årlig elförbrukning.

• Typhushållets elkostnader har tagits fram genom att matcha elpriset månad för månad med den månatliga elanvändningen. Ökade kostnader är en följd av större elanvändning i kombination med högre elpris.

• I Sverige finns knappt 2 miljoner villor enligt Statistiska Centralbyrån.

• Cirka 1,1 miljoner ligger i elområde 3 och där Stockholm ingår.

källa: Stockholms handelskammare /SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.