• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I Stockholm visar allt fler kriminella intresse för avhopparverksamheten, menar Jessica Hellberg, enhetschef vid socialförvaltningen. Foto: TT/Stockholms stad

Bara fyra kriminella har hoppat av – på fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad är den enda kommunen i länet som har en särskild verksamhet för de som vill lämna sitt kriminella liv. Men under de fyra år som verksamheten funnits har bara fyra personer lyckats lämna kriminaliteten genom kommunala insatser.

Totalt har 16 personer fått hjälp genom avhopparverksamheten vid Stockholms stads socialförvaltning sedan den startade 2016. Fyra av dem har återfallit i kriminalitet, tre har hoppat av, fem får fortfarande hjälp och fyra har lyckats lämna sitt kriminella liv och är idag självförsörjande.

Enligt socialförvaltningen ökar intresset för avhopparverksamheten och de som vill hoppa av blir allt yngre.

– Tidigare var det framför allt män i 30-årsåldern som kontaktade oss men nu har vi kontaktats av yngre män mellan 20-25 år. Det är en trend just nu, säger Jessica Hellberg, enhetschef vid socialförvaltningen.

Av de totalt 16 personer som fått stöd i programmet har sex ärenden kommit in under 2019 och enligt enhetschefen är några ytterligare på väg in.

– Många hör av sig till oss och är intresserade men har inte riktigt kommit till skott.

Få kommuner har särskild avhopparverksamhet

SVT Nyheter Stockholms granskning visar att få av länets kommuner har en organiserad avhopparverksamhet. Stockholms stad är den enda kommunen i länet med en egen verksamhet och budget för avhopparverksamhet, där personer med en hotbild mot sig kan få hjälp.

I Botkyrka, Sollentuna, Södertälje, Upplands Bro och Huddinge finns sociala insatsgrupper som på olika sätt jobbar med att underlätta avhopp och förhindra nyrekrytering till kriminella gäng. Och i Järfälla undersöks möjligheten att starta upp en avhopparverksamhet.

Alla avhoppare tvingas gå genom polisen

De som vill delta i avhopparverksamheten måste ringa polisens avhopparlinje. Polisen placerar sedan avhopparna på ett säkert ställe på grund av hotbilden. I snitt tar det två till tre år innan ett ärende är avslutat.

– Man måste bryta med alla under en period. Under tiden kan man få en träningslägenhet, några har behövt börja på behandlingshem eller placerats i familjehem utanför Stockholm. De får också ekonomiskt bistånd och budget- och skuldrådgivning för att kunna ha en rimlig hushållsbudget och till slut nå självförsörjning, säger Jessica Hellberg.

Så funkar Stockholm stads avhopparverksamhet

Med avhoppare avses en person som har ingått i, eller haft koppling till, en kriminell gruppering, på ett sådant sätt att det blir svårt att lämna grupperingen. En avhoppare ska vara motiverad att lämna den kriminella grupperingen. (BRÅ 2016:6)

När en person uppger att denne vill hoppa av från kriminalitet kontaktar den BOPS avhoppartelefon. Vägen till BOPS kan även gå via lokalpolis eller social insatsgrupp i stadsdel.

Socialförvaltningens del i samarbetet är att utreda stödbehov och bevilja insatser. Polisen ansvarar för hot- och skyddsbedömningar och den akuta initiala boendeplaceringen.

Vilken placering det blir för avhopparen är helt individuellt utifrån personens behov av stöd. Det kan till exempel vara:

· Träningslägenhet med tillhörande boendestöd, drogkontroller och sysselsättning/praktik/arbete

· Behandlingshem med missbruksbehandling samt kriminalitetsbehandling

· Stödboende med drogkontroll, kontakt med frivård (med kriminalitetsprogram) kontakt med KRAMI

· Flera av avhopparna har också problem med skulder och har därför erbjudits insatser i form av budget- och skuldrådgivning via Enheten för hemlösa

· Kontakt med psykiatri, arbetsförmedling, lokala beroendemottagningar är även stöd som flera avhoppare varit i behov av

· Eller program som utförs av externa utförare

Källa: Socialförvaltningen Stockholms stad

Så ser avhopparverksamheten ut i din kommun

Botkyrka: Ingen egen budget för avhopparverksamhet. Stödjer personer som vill lämna kriminell livsstil inom ordinarie verksamhet. Kommer förstärka sitt arbete och håller på att rekrytera mer personal och utveckla samarbetet med polisen och bostadsbolag.

Danderyd: Har ingen avhopparverksamhet

Ekerö: Har ingen avhopparverksamhet

Haninge: Har ingen avhopparverksamhet

Huddinge: Ingen egen budget för avhopparverksamhet. Rutiner för hur avhoppare hanteras finns inom socialtjänstens beroendeenhet. Köper insatser av externa utförare när det behövs.

Järfälla: Har ingen avhopparverksamhet. Socialnämnden har i mål och budget 2019-2021 fått i uppdrag att ta fram en plan för att öka det förebyggande arbetet i kommunen med syfte att hjälpa människor bort från kriminalitet, för att öka tryggheten och för att hjälpa människor bort från ett skadligt riskbruk.

Lidingö: Har inte svarat

Nacka: Har inte svarat

Norrtälje: Har ingen avhopparverksamhet

Nykvarn: Har ingen avhopparverksamhet

Nynäshamn: Har ingen avhopparverksamhet

Salem: Har ingen avhopparverksamhet

Sigtuna: Har ingen avhopparverksamhet

Stockholm: Avhopparverksamhet vid Socialförvaltningen som tillsammans med polisen hjälper de som har en hotbild mot sig att lämna kriminalitet. Budget 2019: 4,5 miljoner. Sociala insatsgrupper i sju stadsdelar. Budget 2019: 19,2 miljoner

Sollentuna: Sociala insatsgrupper som jobbar uppsökande med anställda socionomer på fältet. En heltidsanställd socionom som samordnar och tre ungdomsbehandlare som tar uppdrag. Budget 2019: ca 1,5-2 miljoner

Solna: Har ingen avhopparverksamhet

Sundbyberg: Har ingen avhopparverksamhet

Södertälje: Social insatsgrupp, två tjänster. Förhindrar nyrekrytering till kriminella gäng och underlättar avhopp. Har de senaste åren hjälpt ett tiotal personer i åldersgruppen 18-25 att lämna kriminalitet.

Tyresö: Har ingen avhopparverksamhet

Täby: Har ingen avhopparverksamhet

Upplands-Bro: Social insatsgrupp som samverkar mellan lokala aktörer i arbetet med enskilda ungdomar som riskerar att rekryteras till kriminella grupper eller ungdomar som vill lämna kriminaliteten bakom sig. Projekt på 24 månader som startades augusti 2018.

Upplands Väsby: Har ingen avhopparverksamhet

Vallentuna: Har ingen avhopparverksamhet

Vaxholm: Har ingen avhopparverksamhet

Värmdö: Har ingen avhopparverksamhet

Österåker: Har inte svarat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.