Jesper Lövkvist, delägare på arkitektföretaget Utopia-

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt allvarligt läge”. Hör Jesper Lövkvist, delägare på arkitektföretaget Utopia, berätta om hur krisen har drabbat företaget och vilka åtgärder han vill se för att undvika stora kriser i branschen i framtiden. Foto: Tommy Bergman/SVT

Facket i Stockholm: ”Den värsta krisen för arkitekter sen 90-talet”

Uppdaterad
Publicerad

Inbromsningen av bostadsbyggandet och det tuffa ekonomiska läget slår hårt mot Stockholms arkitekter – som nu står inför den värsta krisen på 30 år.

Hög inflation, räntehöjningar och ett osäkert läge i världen har drabbat arkitekter hårt. Arbetslösheten har ökat drastiskt och Stockholm är hårdast drabbat. Här finns drygt hälften av alla arbetslösa arkitekter i landet, enligt statistik från fackförbundet Sveriges Arkitekter.

I januari låg statistiken för antalet arbetslösa i hela landet i yrkesgruppen arkitekter på 6,9 procent – samtidigt finns risken för ett stort mörkertal bland de som inte kvalificerat sig för a-kassan och därav inte syns i mätningarna.

– Vanligtvis brukar vi ha under 1 procent i arbetslöshet. Det här är den värsta krisen sedan 90-talet, berättar Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter.

Antalet konkurser har fyrfaldigats

Under 2023 har antalet konkurser inom branschen mer än fyrfaldigats, från 9 stycken under 2022 till 44 stycken under 2023. Tobias Olsson menar på att en bidragande faktor till krisen är att det svenska bostadsbyggandet är väldigt marknadsstyrt.

– Sverige är ganska ensamt i Europa om att ha ett sånt konjunkturberoende där allt sker på marknadens villkor. När efterfrågan minskar byggs det mindre trots att behovet fortfarande finns. Här tror jag att det är viktigt för alla att få till en stabilare byggkonjunktur.

Även Jesper Lövkvist, delägare på arkitektkontoret Utopia, har tankar om hur branschen behöver ställa om för att klara av framtida kriser bättre.

– Jag tror att man kommer att behöva vara mer delaktig i affärsaspekten av projekten. Hitta, utveckla och finansiera de projekt som ska genomföras, och göra det med höga hållbarhetsambitioner.

Hör Jesper Lövkvist berätta mer om läget för branschen och hur de behöver arbeta framöver i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.