Familjen kom till Sverige från Uzbekistan 2009 efter att pappa Gairat Gofforov hotats till livet på grund av sitt arbete för en kristen människorättsorganisation. Men nyligen avslogs familjens ansökan om uppehållstillstånd av Migrationsverket, något som känns svårt för Timur.
– Vi har ju allt här, allt som vi barn behöver. Vi har en bra skola, pappa jobbar och får bra lön, mamma jobbar också och vi har en bra lägenhet. Ändå så får vi inte stanna. Jag tycker bara det är orättvist, säger Timur.
Klassen protesterar
Hans skolklass håller med och under fredagen anordnas en manifestation på Sjöängsskolan för att försöka förmå Migrationsverket att ändra sig.
– Det skulle vara jobbigt för jag kan inte språket och skulle få gå om massor av årskurser, säger Timur.
Har allt – arbete och bostadsrätt
Migrationsverket konstaterar i sitt avslag att båda föräldrarna arbetar och har avtalsenliga löner och i övrigt uppfyller kraven för att få arbetstillstånd, ändå nekas föräldrarna tillståndet. Enligt Dublinförodningen borde de nämligen ha sökt asyl i Ungern där de mellanlandade på sin flykt från Uzbekistan 2009. Och eftersom de inte lämnade landet redan 2009 utfärdades ett så kallat återreseförbud för Gairat Gofforov.
Återreseförbud står i vägen för arbetstillstånd
Enligt Migrationsverket kan arbetstillstånd inte kan beviljas på grund av det tvååriga återreseförbudet från 2018 som hindrar dem att återvända till Sverige – om de skulle söka tillstånd från Uzbekistan. Vidare menar Migrationsverket att barnen pratar uzbekiska ibland och har kontakt med släktingar i Uzbekistan. Dessutom framhålls att familjen fick sitt första avvisningsbeslut redan under år 2009.
Bristande utredning
Katrin Eisen är familjens juridiska ombud och hon ser stora brister i Migrationsverkets utreding.
– I det här beslutet nämns inte ens barnen över huvud taget och inte Barnkonventionen heller. Det framstår som ett väldigt hastigt formulerat beslut där man stirrar sig blind på att det finns ett återreseförbud som grund för avslaget, säger hon.