Omar Abdullahi från Södermalm är en av dem som anmält polisen för tjänstefel. Igår berättade han i ABC om hur han i somras blev omhändertagen för berusning och inlåst i arresten av Södermalmspolisen, fastän Omar menar att det var han som kränkts och misshandlats av en krogvakt. Trots sår och blåmärken så nekades han läkarundersökning.
Efter bara en dag fick Omar reda på att åklagaren på Riksenheten för polismål fattat beslut om att man inte utreda och inleda förundersökning mot polisen. Men Omar ville inte ge upp.
– Jag har ju små bröder. Jag vill inte att de ska känna sig som ett offer för samhället. Att de känner att ingen har chans mot övermakten, liksom.
Bara åtta procent överklagar
När SVT har granskat hur polisen utreder fel som begås i polisarresterna, har vi sett att de som anmält polisen ofta inte vet att dom kan begära överprövning av åklagarnas beslut att inte utreda. Det är helt enkelt ingenting som Riksenheten för polismål informerar om.
Av de som fick nej till utredning av sin anmälan mot polis förra året, var det bara 8 procent som begärde överprövning och där ärendet skickades till högre åklagare, visar siffror som ABC tagit fram från polisen. Av dem var det 5 procent av ärendena som ledde till ändrat beslut det vill säga att förundersökning inledddes. Men Mats Åhlund, chef på Riksenheten för polismål ser inga problem.
ABC: Är det inte lite konstigt att folk inte får veta att det kan överklaga?
– Alltså, är man missnöjd så är det bara att kontakta oss, så ser vi till att det blir omprövat. Och omprövar vi inte själva, så skickar vi det till det som kallas Utvecklingscentrum i Malmö och då är det en högre åklagare där som gör en bedömning.
Omar Abdullahi kände inte heller till sin rätt men fick veta det eftersom han ringde upp och ifrågasatte. Ärendet skickades vidare till en annan åklagare. Och han väckte förundersökning. Men chansen att det ska gå att nu klargöra om polispersonalen begått i somras begick tjänstefel, har minskat.
”Man förlorar inte sina rättigheter för att man druckit några öl”
– Det handlar om att få tag på de arrestvakter som tjänstgjorde vid tillfället och sedan ska de komma ihåg den här specifika situationen. Och det är inte alls säkert att de gör det, säger Bengt Åsbäck, vice chefsåklagare på utvecklingscentrum i Malmö.
Omar Abdullahi hyser inte stort hopp om att få rätt. Men att han är glad att hans anmälan utreds.
– Jag vet det kommer läggas ned, men jag vill att det ska komma med i statitiken åtminstone. Jag läste det någonstans...att man förlorar inte sina rättigheter bara för att man har druckit några öl.