Arrestdöd utreds – nytt beslut

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått sju månader sedan en fyrabarnspappa dog i arresten på Kronobergshäktet i Stockholm – först nu ska hans död utredas av polisen. Från början beslutade åklagare att inte utreda mannens död. Men nu ändrar en högre instans beslutet.

Två dagar efter att den 42-åriga fyrabarnspappan dog i arresten meddelade åklagare Håkan Roswall på Riksenheten för polismål att dödsfallet inte skulle utredas – innan någon obduktion gjorts.

Motiveringen var att uppgifterna i ärendet inte gav anledning att misstänka brott hos personalen. Men inga förhör hade hållits och ingen dödsorsak fanns konstaterad.

SVT granskar arresterna

– Jag har inte fått veta någonting alls om vad som hände. Det är olidligt, sa 42-åringens fru Jenny till SVT i oktober.

Ändrar beslutet

Men nu – sju månader efter hennes mans död i arrestcellen på Kronobergshäktet, ändrar alltså en högre instans Håkan Roswalls beslut. Förundersökning ska inledas om misstänkt tjänstefel hos arrestpersonalen på Kronobergshäktet.

Enligt beslutet från chefsåklagare Ingela Sörgård och vice överåklagare Bengt Åsbäck på Utvecklingscentrum i Malmö, krävs att man tar reda på mer fakta om vad som hänt innan man kan utesluta brott. Därför måste fyrabarnspappans död utredas.

”Av handlingarna framgår inte vilken dödsorsaken varit”, skriver man i beslutet. Och konstaterar också att varken patientjournal eller annan data tidigare inhämtats av åklagare Håkan Roswall.

Dog av läkemedelsförgiftning

Riksenheten för polismål har heller inte tagit reda på vilken medicin det var som fyrabarnspappan hade på sig när han greps. Och det framgår inte om mannen hade blivit tillfrågad om vad han tagit för mediciner, bara att han bar på sig någon slags medicin och att han var kraftigt påverkad.

Nu är dock det slutgiltiga obduktionsprotokollet klart. Allt talar för att Jennys man dog av läkemedelsförgiftning i kombination med astma och hjärtproblem. Ett tillstånd som troligen kunnat behandlas på sjukhus – men inte i en polisarrest.

När SVT söker åklagare Håkan Roswall för att be om en kommentar kring att utredningen om dödsfallet nu försenats i sju månader, blir vi avbrutna innan vi hunnit ställa hela frågan.

– Jag har ingen lust att prata med dig, säger Håkan Roswall och lägger på luren.

Dog i ”onödan”

Av de dödsfall som inträffade i svenska arrester under 2012 och 2013, visade SVT:s genomgång av samtliga nio dödsfall, att åtta av personerna dött i så kallad fyllecell, efter att ha omhändertagits för tillnyktring. I fyra av fallen konstaterades läkemedelsförgiftning, i två andra finns tecken på samma sak, då männen haft droger och medicinburkar på sig när de omhändertogs. Hade de i stället för att låsas in i arresten, fått sjukhusvård, hade de med största sannolikhet kunnat räddas till livet.

Enligt Kai Knudsen, expert i klinisk toxikologi vid Sahlgrenska sjukhuset, har de flesta av de här dödsfallen inte behövt ske, och han är kritisk till att polisen låser in påverkade människor utan att låta dem bli bedömda av läkare eller med ständig tillsyn.

– Jag är övertygad om att flera av de här som dött, ifall de varit på sjukhus, i alla fall på en intensivvårdsavdelning, hade kunnat räddas till livet.

Sällan någon ställs till svars

SVT:s granskning under hösten av dödsfallen och missförhållandena i de svenska polisarresterna, visade att ingen av de som dog under 2012 och 2013, hade innnan dess fått träffa en läkare, trots att lagen kräver att polisen tillkallar läkare vid minsta misstanke om att någon är i behov av vård.

I samtliga fall saknades dokumentation som berättade ifall de som blivit inlåsta varit sjuka eller drogpåverkade. Vi kunde också konstatera att det är mycket sällan som någon ställs till svars för de fel som begås av polispersonal i samband med gripanden och inlåsningar i fyllecell.

Men dödsfallen fortsätter. Nu i januari i år dog en man i fyllecell på polisarresten i Karlstad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arresterna

Mer i ämnet