Hyresgästföreningen, ordförande i Region Stockholm, hyreshöjningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyresgästföreningen i region Stockholm rasar mot Fastighetsägarnas krav på att höja hyrorna med omkring 15 procent nästa år. Foto: Hyresgästföreningen/SVT

Fastighetsägare föreslår rekordhöga hyreshöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Privata hyresvärdar i Stockholm planerar att höja hyrorna rekordmycket, med upp till 15,4 procent nästa år, vilket Hyresgästföreningen beskriver som ett ”extremt högt krav” på hyresgästerna.

De privata hyresvärdarna i Stockholm planerar att höja hyrorna med rekordhöga 15,4 procent kommande år, något Hem och Hyra var först med att rapportera om.

– Jag tycker att det är helt galet. En till höjning som är så stor är helt katastrofalt, lönerna går ju inte upp så mycket, säger Susanne Sjöblom, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

Det är branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm som kommer med kravet två månader tidigare än normalt. Höjningarna berör cirka 70 000 lägenheter i region Stockholm och Gotland.

– Hela Stockholms utveckling backar ju om vi inte har ett boende som fungerar.

Hör Susanne Sjöblom reagera på hyreskravet i videon.

”Lönsamheten har mer än halverats”

Fastighetsägarna Stockholm motiverar kravet med att hyresvärdarnas kostnader ökat för vatten, värme, sophämtning, underhåll och lån. Vidare svarar deras förhandlingschef, Nathalie Brard, på mejl att nivån för årets hyreskrav är ett resultat av en förhandlingsmodell som de tillsammans med Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen enats om att använda.

Hyresgästföreningen kallar det för ”ett extremt högt krav” och att ”ännu en stor hyreshöjning är katastrofalt”, hur kommenterar du det?

– Ja, det är högt sett till de höjningar som gällde under 2010-talet då inflationen och räntorna var mycket låga. Sedan dess har kostnaderna för att förvalta hyresrätter exploderat. Eftersom hyrorna inte har hängt med har lönsamheten hos många bolag mer än halverats, svarar hon i mejlet.

Redan förra året låg kravet på en rekordnivå. Inför 2024 ville fastighetsägarna se hyreshöjningar på 12 procent, men till slut blev höjningen istället 5,8 procent.

SÅ MYCKET VILL FASTIGHETSÄGARNA HÖJA HYRORNA

Nedan följer en lista med Fastighetsägarnas yrkanden i de kommuner där förhandlingar nu har inletts:

Botkyrka, 14,9 %

Danderyd, 14,9 %

Ekerö, 15,2 %

Gotland, 14,8 %

Haninge, 14,4 %

Huddinge, 15,1 %

Järfälla, 15,2 %

Lidingö, 14,8 %

Nacka, 15,0 %

Norrtälje, 14,1 %

Nykvarn, 14,3 %

Nynäshamn, 14,8 %

Salem, 14,5 %

Sigtuna, 14,7 %

Sollentuna, 14,2 %

Solna, 14,6 %

Stockholm, 15,2 %

Sundbyberg, 14,8 %

Södertälje, 14,9 %

Tyresö, 14,2 %

Täby, 15,1 %

Upplands Bro, 15,4 %

Upplands Väsby, 15,0 %

Vallentuna, 14,9 %

Vaxholm, 14,9 %

Värmdö, 14,3 %

Österåker, 15,1 %

Källa: Fastighetsägarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.