Faysa Idle

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Börjar alltid med att man genuint vill vara kompis med dem” – Faysa Idle berättar hur det ofta går till när unga tjejer blir gängkriminella. Foto: SVT/Veckan med Camilla och Leif GW

Faysa Idle om gängkriminalitet: ”Snart tjejer som styr och ställer”

Uppdaterad
Publicerad

Tjejer avancerar inom gängkriminalitet, och utvecklingen kommer fortsätta tror Faysa Idle, författare med nära anhöriga i gängvärlden. Polischefen Jale Poljarevius håller med.

– Vi ser att kvinnorna är mer smarta, mer tystlåtna, då flyger man under radarn och kan vara effektiv på ett helt annat sätt. Och vi ser positionerna flyttas fram, säger han i Veckan med Leif GW och Camilla.

Enligt en kartläggning från förra året har antalet tjejer som är aktiva inom gängkriminaliteten i Södertälje fördubblats på ett år. Totalt rör det sig om ett 50-tal tjejer, vilket motsvarar cirka tio procent av de aktiva gängkriminella i området.

– Vår kartläggning visar att allt fler kvinnor, framförallt unga flickor, blir mer involverade i kriminella nätverk och olika brottsupplägg, säger biträdande chef på polisen i Södertälje, Kristoffer Olofsson.

Nationellt ökande trend

Samma trend syns på nationell nivå. En lägesrapport från december förra året visar att omkring 500 kvinnor uppskattas vara delaktiga i kriminella grupperingar i Sverige. Det är en ökning med 100 personer jämfört med året innan.

Författaren Faysa Idle har skrivit en bok om sin uppväxt i gängkrigets Järva och om en nära anhörig som blev gängledare. Hon tror att kvinnornas roll inom gängen kommer att bli alltmer framträdande.

– Jag tror till och med att det kommer komma till en punkt där det är tjejer som styr och ställer, säger hon.

Polischefen: ”Kvinnorna är mer tystlåtna och effektiva”

Polischefen Jale Poljarevius, underrättelsechef i Region Mitt, ser också en förändring i hur tjejer agerar inom gängen och menar att de kan ha större framgång än sina manliga motsvarigheter.

– Vi ser att kvinnorna är mer smarta, mer tystlåtna, då flyger man under radarn och kan vara effektiv på ett helt annat sätt. Och vi ser positionerna flyttas fram, säger han.

Se Veckan med Camilla och Leif GW på SVT 1 på onsdagen den 4/9 klockan 21.00 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.