Stockholms bostadsbolag ska bryta mansdominansen i offentliga miljöer genom feministisk stadsplanering. Foto: TT

Feminism ska bygga jämställd stadsbild

Uppdaterad
Publicerad

På många platser i huvudstaden domineras det offentliga rummet av män. Det hoppas staden ändra på genom att bostadsbolagen arbetar tydligare med feministisk stadsplanering.

– Det är en fråga om makt, säger Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margarethe Livh.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om att mansdominansen i Husby centrum gör att kvinnor känner sig otrygga när de rör sig i stadsdelen.

I ett försök att förändra stadsbilden har kravet på feministisk stadsplanering skrivits in i ägardirektiven för de kommunala bostadsbolagen. Bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) känner till problemet och säger att det finns flera platser i Stockholm där det offentliga rummet domineras av män.

Mansdominansen i förorten

– Det handlar ju egentligen om att skapa ett offentligt rum där alla är trygga. Men eftersom det finns en manlig dominans i flera delar av Stockholm måste vi utgå från kvinnor och deras synpunkter. I ett demokratiskt samhälle ska det offentliga rummet ägas av alla, säger Livh.

Skilda upplevelser

Längst har arbetet kommit i Husby, en så kallad problemförort där Svenska Bostäder arbetar med frågan i samband med upprustningen av centrum.

Även på andra håll i Stockholm har bostadsbolagen startat upp arbetet med feministisk stadsplanering. I Bagarmossen driver Stockholmshem ett projekt där de boende bjuds in att sätta avtryck i den offentliga miljön, bland annat genom odling.

Familjebostäder har börjat utbilda personal och kommer framöver också de att arbeta med feministisk utformning av boendemiljöer.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Fakta: Det här gör bostadsbolagen

I Stockholms stads budget för 2017 står att de tre kommunala bostadsbolagen ”ska verka för en feministisk stadsplanering i områden där bolagen har en stark närvaro”. Så här går arbetet:

Svenska Bostäder: Jobbade med frågan redan innan man fick uppdraget från Stockholms stad. I nuläget tillämpas bara den feministiska stadsplaneringen i Husby, i samband med upprustningen av centrum. Projektet är dock i en tidig fas och det finns få konkreta exempel på hur den feministiska stadsplaneringen ser ut i praktiken. Med i planeringen finns saker som mer belysning, öppnare ytor, lekplatser, färgsättning och insatser för att locka fler kvinnliga näringsidkare till centrum.

Stockholmshem: Har jobbat med inkluderande stadsplanering under en längre tid, något som enligt bostadsbolaget själv liknar det relativt nya begreppet feministisk stadsplanering. I stadsdelsutvecklingsprojektet Bagarmossen Smartup har bolaget de senaste åren bland annat arbetat med att låta boende få sätta avtryck i offentliga miljön, som med odling på torget och muralmålning.

Familjebostäder: Har inte dragit i gång något konkret projekt, utan jobbar inledningsvis med utbildning av personal.

Källa: Stockholms stads budget, bostadsbolagens presskontakter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mansdominansen i förorten

Mer i ämnet