Det är oklart var medarbetarna smittats. Foto: TT

Var femte medarbetare på Danderyds sjukhus har haft corona

Uppdaterad
Publicerad

Omkring var femte medarbetare på Danderyds sjukhus i Stockholm har haft covid-19. Det visar resultaten från den senaste veckans antikroppstester.

– Spontant tycker jag att det är det en hög andel, men det är väldigt ny data och svårt att veta vad man skulle förvänta sig, säger Charlotte Thålin, specialistläkare på Danderyds sjukhus och ansvarig för studien.

Sedan drygt en vecka tillbaka har 527 medarbetare på sjukhuset testats. Intresset har varit väldigt stort för testerna som visar om man utvecklat antikroppar för covid-19 och då också att man har haft sjukdomen.

Corona i Stockholm

– Jättemånga av oss undrar om vi har haft covid-19 och nu kan vi få veta det, säger Charlotte Thålin.

Kan innebära immunitet

Förhoppningen är att antikroppar också innebär immunitet, även om Världshälsoorganisationen (WHO) har varnat för att så inte behöver vara fallet.

– Det vet man ju inte. Det är ett helt nytt virus så det är mycket vi inte vet. Men det absolut vanligaste vid virussjukdomar är att vi utvecklar en immunitet, säger Thålin.

Utifrån studien går det inte att veta om medarbetarna smittats på jobbet eller inte, men de som testas positivt och är symptomfria kan fortsätta arbeta.

– Vi är tydliga med att vi inte vet att man är immun så man ska absolut fortsätta bära skyddskläder, säger Charlotte Thålin.

De som provtas kommer också att testas igen för att se hur länge antikropparna finns i kroppen.

– Är det många som inte har kvar antikroppar efter tre månader är det väldigt tråkigt för det innebär att den sannolika immuniteten är kortvarigt. Mitt drömscenario är att de som har antikroppar nu också har det efter tolv månader. Då skulle jag bli jätteglad, säger Charlotte Thålin.

Fler frågor ska få svar

Inom några veckor ska 2 000 personer vara provtagna och då väntar fler resultat. I dagsläget vet forskargruppen till exempel inte i vilken utsträckning de smittade har haft symptom eller inte.

– Jag skulle tro att många har fått antikroppar utan några symptom, men det vet jag inte och det ska bli intressant att se, säger Charlotte Thålin.

Studien ska också se om smittan är vanligare bland personal som vårdar personer med coronaviruset.

– En stor del av personalen jobbar aldrig med covid-patienter och andra jobbar nästan bara med covid-patienter.

Fakta: Mer om studien

Medarbetarna går in på en app och bokar tid för testning, där även svaret anges efter cirka två veckor.

Efter första testet sker en uppföljning efter tre, sex och tolv månader, sannolikt även efter två respektive fem år. Uppföljningen sker oavsett om individen hade bildat antikroppar från början eller inte.

Testmetoden har utvecklats på SciLifeLab samt KTH och provresultaten är närmast hundra procent tillförlitliga, enligt analyser.

Källa: Danderyds sjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet