OBS: Arkivbild. Foto: Terje Pedersen/TT

Femtiotal passagerare evakueras från SJ-tåg – förseningar i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal passagerare måste evakueras från ett tåg mellan Årstaberg och Södertälje efter ett larm om överhettning.

– Man kunde inte utesluta fel och därför valde man att ta dit ett annat tåg och föra över passagerarna, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.

Tåget evakueras på grund av ett larm om överhettning. Ett av två spår kommer vara öppet på sträckan mellan Årstaberg–Södertälje.

Tåget var på väg från Stockholm Centralstation till Oslo när larmet gick. Enligt Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ, var det ett varmgångslarm som gick igång strax efter att tåget lämnat Centralen klockan 06 i morse.

– Det kan innebära fel med hjulen och då behövde man kontrollera det. Efter en kontroll kunde man inte utesluta fel och därför valde man att ta dit ett annat tåg och föra över passagerarna, säger han.

Det nya tåget är på väg till platsen och evakueringen beräknas ta cirka 20–30 minuter.

Hur påverkas trafiken i övrigt?

– Det påverkar trafiken då alla tåg som ska söderut passerar här. Våra snabbtåg som går mot Malmö kan vi leda om så för dem är det inte så stor påverkan, men andra som behöver köra här påverkas nog mer.

I nuläget finns det ingen exakt prognos för när evakueringen är klar.

Alla avgångar söderut försenas

Vid 08.20 uppger Trafikverket att evakueringen förväntas påbörjas om tio minuter. Händelsen orsakar förseningar för samtliga fjärr- och regionaltåg söderut från Stockholm.

– Jag skulle räkna med att det tar någon timme åtminstone innan de är klara. Det är ju helgdag och många som kanske ska hem efter firanden så det kommer beröra ganska många. Men vi hoppas att det går fort att lösa problemet, säger Daniel Mossberg, presskommunikatör på Trafikverket.

Ett av spåren på platsen är i bruk, och tåg som går norrut in mot Stockholm ska därför inte påverkas.

Texten uppdateras.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas:

Stockholm C, Flemingsberg, Södertälje Syd, Vagnhärad, Nyköping C, Linköping C, Norrköping C, Katrineholm C, Flen, Gnesta, Arlanda C, Knivsta, Uppsala C, Tierp, Gävle C, Örebro S, Örebro C, Arboga, Kungsör, Eskilstuna C, Strängnäs, Läggesta, Nykvarn, Vingåker, Hallsberg, Skövde C, Alingsås, Göteborg C, Kolmården, Mjölby, Tranås, Nässjö C, Alvesta, Hässleholm, Lund C, Malmö C

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.