Enligt statistik från melanomregistret gavs endast 43 procent av hudcancerbeskeden i sjukvårdsregion Stockholm/Gotland vid ett personligt möte under 2016. 32 procent av cancerbeskeden gavs över telefon och 6 procent fick sin diagnos via brev.
”Det kan finnas andra förklaringar”
– Ibland händer det att vi gör ett sämre jobb med diagnosbeskeden. Men det kan finnas andra förklaringar till siffrorna, säger Jan Lapins, överläkare vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Andra anledningar kan vara att patienten inte vill ha ett möte eller att malignt melanom ofta upptäcks av primärvården där det kan vara svårare att planera ett återbesök, förklarar han.
Långa avstånd till patienten
I norr kan det istället vara långa avstånd som gör att beskedet lämnas över telefon. I norra sjukvårdsregionen gavs 26 procent av cancerbeskeden över telefon 2016.
– Vi har långa avstånd att ta hänsyn till och det känns inte bra att patienter ska resa i timmar för att tala med läkaren en kort stund, säger Adriana Herrera Gonzales, överläkare vid Sunderby sjukhus och processledare för hudtumörer i RCC Norr.
Malignt melanom
Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och är den cancersjukdom som ökar mest.
Nästan alla som får behandling tidigt blir av med sjukdomen.
Om du misstänker att du har malignt melanom bör du ta kontakt med läkare som börjar med att undersöka alla fläckar och förändringar på huden.
Eventuella förändringar opereras bort och undersöks i mikroskop för att ta reda på om förändringen är godartad eller om det är malignt melanom.
Om analysen av hudförändringen visar att du har malignt melanom undersöker hudläkaren dig mera för att utesluta att melanomet har spridit sig.
Källa: 1177.se