• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Många vägar runtom i hela Stockholms län får nya fartkameror det närmaste året. Foto: TT

Fler fartkameror ska dämpa hastigheten

Uppdaterad
Publicerad

Antalet trafiksäkerhetskameror i Stockholms län ska nästan fördubblas det närmaste året. Syftet är att försöka få ner olyckorna i trafiken.

Förra året omkom 26 personer i trafiken i Stockholms län och flera hundra personer skadades. Därför har Trafikverket beslutat att sätta upp ytterligare 135 kameror på länets vägar. Det blir alltså nästan en fördubbling av dagens 161 trafiksäkerhetskameror, som är den term Trafikverket använder sig av.

– Ja, kamerorna är absolut ett av de mest effektiva sätten att få bilister och andra trafikanter att dämpa farten, säger Anna-Sofia Welander som är trafiksäkerhetssamordnare på Trafikverket.

LÄS MER: Fartkameran som tar flest syndare

Hon berättar att kamerorna räddar liv eftersom trafikanter verkligen lättar på gasen redan när man ser en förvarningsskylt om att det sitter en kamera längre fram utefter vägen.

– Våra undersökningar visar att hastigheterna sänks kraftigt och antalet dödade och svårt skadade minskar med nästan 30 procent, säger Anna-Sofia Welander.

Dyr prislapp

Att sätta upp kameror kostar dock mycket pengar. För en enda kamera handlar det om cirka 500.000 kronor. Dels kostar materialet i sig men en stor del av utgifterna handlar om att gjuta fundament och dra fram elektricitet till platsen. Att få upp de 135 nya kamerorna kostar alltså omkring 67 miljoner kronor, en investering väl värd pengarna, enligt Trafikverket.

LÄS MER: Lista: Här fastnar flest bilister på fartkameror

– Absolut, om man ställer den kostnaden mot den nyttan de gör så är det svårt att hitta en lika effektiv trafiksäkerhetsåtgärd, säger Anna-Sofia Welander.

Roslagen och Södertälje

I Stockholms län placeras många av de nya trafiksäkerhetskamerorna i Roslagen, i Södertäljeområdet och på Värmdö. Man har valt ut platser där många idag struntar i hastighetsbegränsningarna.

– Det är vi på Trafikverket som tillsammans med polisen väljer ut vilka platser där vi sätter upp de nya kamerorna. Det handlar om sträckor där vi vet att många kör alldeles för fort och vägar där det inträffat många trafikolyckor, säger Anna-Sofia Welander.

De nya kamerorna ska sättas upp i år och nästa år. Trafikverkets ambition är att samtliga kameror ska vara på plats senast i slutet av 2018. Därefter kommer man att göra en utvärdering för att se vilken effekt kamerorna haft. Utifrån de resultaten fattar man sedan beslut om eventuellt ytterligare trafiksäkerhetskameror i Stockholms län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.