Erika Garmelius på Hundstallet sitter på golvet och håller en hunds sele, medan hunden, som är beige med vita fläckar, står bredvid. I bakgrunden syns andra hundar och en blå plastpåse hänger på en krok.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Hundstallet i Åkeshovs anläggning och hör varför fler hundar kommer till dem. Foto: Sandra Tottie/SVT

Fler hundar behöver omplaceras – ökningen fortsätter efter pandemin

Publicerad

Antalet hundar som behöver ett nytt hem har ökat markant sedan pandemin. Hos Hundstallet i Åkeshov är trycket högt – så pass att de inte kan ta emot alla hundar som behöver omplaceras.

– Vi ser att det är ett högt tryck på hundar i samhället som inte får den vård de behöver och det är jättehemskt, säger Erika Garmelius, kommunikationsansvarig vid Hundstallet.

Till Hundstallet kommer hundar som av olika anledningar behöver ett nytt hem. Majoriteten av hundarna kommer till dem via myndigheter.

– Det kan vara av olika skäl, till exempel tillsynsärenden, vanvård och hittehundar, säger Erika Garmelius.

Samtidigt finns det även många privatpersoner som inte har möjlighet att ha kvar sin hund och som själva vänder sig till Hundstallet. Men det ökade trycket sedan pandemin har lett till att Hundstallet inte kan ta emot alla privata omplaceringar.

– Vi har under 2024 i vissa fall behövt säga nej till privatpersoner, vi har inte plats. Då gör vi allt vi kan för att hitta andra tillvägagångssätt för att hjälpa hunden.

Stor ökning av hundar som behöver omplaceras

De senaste åren har antalet hundar som Hundstallet tar emot och omplacerar ökat drastiskt. Under 2023 ökade det med 45 procent mot föregående år och under 2024 ökade det med ytterligare 20 procent.

– Vi har under 2024 haft ett konstant fullt stall på alla våra anläggningar.

Och de har även märkt av en annan negativ trend.

– Vi har även fått in fler hundar som har en oklar bakgrund, alltså att vi inte kan spåra hundens ursprung eller ägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.