Foto: TT

Fler skolor med könsuppdelad idrott

Uppdaterad
Publicerad

Den könsuppdelade idrotten på Al-Azharskolan i Stockholm har väckt starka reaktioner. Men skolan är inte ensam om att dela upp lektionerna för flickor och pojkar.

Hälften av landets muslimska friskolor delar upp pojkar och flickor när det är dags för idrott, rapporterar Svenska Dagbladet.

Enligt tidningen finns tio skolor med muslimsk inriktning som registrerats som konfessionella hos Skolverket. Två av dessa, Framstegsskolan i Stockholm och Gryningeskolan i Botkyrka, uppger att de också delar upp pojkar och flickor på idrotten.

Könsuppdelade gympalektioner

Ingen reaktion från Skolverket

Ytterligare två skolor, Cordoba International School i Stockholm och Römosseskolan i Göteborg, uppger att idrotten är uppdelade när tidningen ställer frågan som undrande förälder.

Fyra skolor uppger att idrottslektionerna är gemensamma medan en skola, Imanskolan i Uppsala, inte har svarat på Svenska Dagbladets fråga.

Uppdelade lektioner har Framstegsskolan haft sedan starten 1995. Orsaken är enligt rektorn att många tjejer annars inte skulle delta i undervisningen, samt att Skolinspektionen, som varit på besök flera gånger, aldrig reagerat.

– Vi har funnits i tjugo år, och det har gått bra. Vad är det som gör att det blir dåligt just nu? säger rektor Khemais Bassoumi till tidningen.

Oklart hur det ser ut på andra skolor

Det är oklart hur vanligt könsuppdelad idrott är i andra skolor. Tidningen Skolvärlden har skrivit om att könsuppdelningen under idrottslektionerna även förekommit på Laboraskolan i Långaryd, som drivs av Plymouthbröderna.

Ingen statistik

Varken Skolinspektionen eller Skolverket har statistik över hur många skolor i Sverige som bedriver könsuppdelad undervisning.

Skolinspektionen konstaterade i ett beslut i augusti att den könsuppdelade idrotten på Al-Azharskolan inte strider mot några regler.

”Utredningen visar att eleverna får en likvärdig utbildning i ämnet idrott och hälsa. Utredningen visar också att skolan har ett aktivt värdegrundsarbete och arbetar för att motverka traditionella könsmönster”, heter det om beslutet på myndighetens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsuppdelade gympalektioner

Mer i ämnet