Foto: TT arkiv

Fler betonglejon på Drottninggatan – men fortfarande för få

Uppdaterad
Publicerad

Ett halvår efter terrorattentatet på Drottninggatan har nu ytterligare ett dussin nya betonghinder placerats ut mellan Sergels torg och Rosenbad. Men fortfarande saknas en stor leverans som staden väntat på ända sedan attentatet.

Efter terrorattentatet på Drottninggatan sjunde april sattes flera provisoriska hinder upp och staden lovade samtidigt att komplettera med fler betonglejon för att stoppa liknande dåd. Men leveransen dröjer och nu ställer man ut lejon från andra delar av Stockholm i väntan på de nya.

– De lejon som vi ställer ut nu är sådana som vi haft utställda på sommargator i Stockholm eftersom vi går in i hösten, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Många vill ha lejon

Direkt efter terrorattentatet beställde Stockholms stad 30 betonglejon som skulle komplettera de redan befintliga 50 och som skulle förtäta trafikhindren på Drottninggatan. Men fortfarande, ett sju månader senare, har de lejonen inte levererats. Ordern kom samtidigt som en annan stororder av högre prioritet.

– Vi har beställt fler lejon, men de som tillverkar dessa har fått beställningar från försvaret och andra som också vill ha trafikhinder så det har ställt till det, säger han.

Leveransen av de 30 beställda väntas först till årsskiftet.

Sick-sack-mönster ska hindra fordon

Direkt efter attentatet ställdes ett antal lejon och även granitblock ut på vägen. Dessa är fortfarande kvar men har kompletterats av sommarlejon som annars hade ställts på lager under vintern.

Lejonen har ställts ut i ett sick-sack mönster så att bilar måste kryssa för att komma fram vilket ska försvåra ytterligare.

De nya lejonen är större

Staden håller nu på att ta fram ytterligare ett lejon som ska vara tre gånger så stort och kommer att väga tre ton. Detta lejon ska placeras vid entrén till Drottninggatan. Och om man fattar tycke för det större lejonet kommer man att beställa fler till stora gågator i Stockholmsområdet.

Fakta om Stockholms betonglejon

Betonglejonen är skapade av konstnären Anders Årfeldt.

Stenlejonen som är en symbol för Stockholm kom på plats 1995 och symboliserar kraft och styrka.

I innerstaden ursprungligen enbart lejon, i ytterstaden lejoninnor. Numera står de blandat.

Betonglejonen väger 900 kilo – en vanlig betongsugga väger 300 kilo.

De kostar 5 500 kronor.

De nybeställda stora lejonen ska vara tre gånger så stora och väga tre ton.

Används på gågator och torg som ett trafikhinder, en ”mellanstor trafikbarriär”.. Där polisen gör bedömningen används höj- och sänkbara pollare.

På Drottninggatan har det ursprungligen stått 38 stenlejon. Efter terrorattentatet kompletterades de med ytterligare tio och nu med tolv till 4/10 2017.        

Trafikkontoret undersöker om det går att ta fram en större och tyngre modell samt om några går att förankra i marken

Totalt har Stockholm 50 lejon och lejoninnor. 30 ytterligare är beställda och kommer vid årsskjiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.