Bild på utsidans av Myndigheten för högskolors logga på utsidan av ett fönster. Bild på myndighetens kommunikations chef en blond kvinna i grå tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Teknik och miljö är i fokus när Myndigheten för Yrkeshögskolan gett sitt tillstånd för att starta en utbildning. Hör Jenny Sörby, MYh berätta mer om skolornas kommande utmaningar. Foto: SVT

Fler yrkesutbildningar till Stockholms län

Publicerad

Trots att det är bistra tider så är det en stor efterfrågan på arbetskraft inom vissa yrken. Idag beviljades 127 utbildningar i Stockholms län, bland annat ambulanssjukvårdare.

– Vi har kunnat göra ett historiskt stort beviljande, säger Jenny Sörby, kommunikationschef Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH.

Under torsdagen gav Myndigheten för yrkeshögskolan besked om att 127 yrkesutbildningar har beviljats i Stockholms län. Av dessa är det 33 utbildningar som delas med andra orter.

Det innebär 12 150 nya utbildningsplatser i länet. Totalt kommer det att finnas 33 455 platser på länets yrkeshögskolor under de kommande åren bland annat på Nackademin yrkeshögskola, Stockholms tekniska institut och Campus Nynäshamn.

– Det är en utbildningsform som gör att personer kommer i jobb och en möjlighet att växla yrke, säger Jenny Sörby, kommunikationschef, MYH.

Större anslag

Efter att Riksdagen beslutat att anslaget till yrkeshögskolorna ska öka med 15 procent på tre år så har fler skolor än tidigare klartecken till att starta en utbildning.

Mer än 40 000 nya utbildningsplatser på 477 utbildningar har beviljats i hela landet, bland annat inom digitalisering, vindkraftteknik, tillverkning och hantering av livsmedel. Även elkrafttekniker och processtekniker blir fler.

En tredjedel av utbildningarna erbjuds distansundervisning och 15 procent av utbildningarna har någon form av satellitortsupplägg.

Yrkesutbildningar

  • Myndigheten beviljar 477 av de cirka 1200 inkomna ansökningarna.
  • De beviljade utbildningarna delar på totalt 40 700 utbildningsplatser, var av 13 722 med start redan i år.
  • Det totala utbudet av utbildningsplatser inom yrkeshögskolan ökar, med anledning av dagens beslut, med sex procent.
  • Beviljandet av utbildningar i denna ansökningsomgång motsvarar över fem miljarder kronor.
  • Teknik och tillverkning beviljas ca 9 500 utbildningsplatser och växer med 14 procent på bara ett år. Det gör även utbildningsområdet till yrkeshögskolans största.
  • Andra områden som ökar mycket är t.ex Data/IT (11 procent) och Samhällsbyggnad och byggteknik (12 procent).

Källa: MYH

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.