Studenter i klassrum och Lasse Sahlin, utvecklingschef Campus Nynäshamn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utvecklingschefen Lasse Sahlin berätta om vad det betyder för Campus Nynäshamn att få fem nya utbildningar. Foto: SVT

Rekordmånga nya YH-utbildningar till Campus Nynäshamn

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för yrkeshögskolan presenterade under torsdagen vilka lärosäten som får nya yrkeshögskoleutbildningar. För Campus Nynäshamn blev det jackpott med rekordmånga nya utbildningar – fem stycken.

– Det är helt fantastiskt, säger Lasse Sahlin, utvecklingschef på Campus Nynäshamn.

YH-utbildningar är ett sätt att möta arbetsmarknadens behov. Vilka yrkesprogram som startas beror helt enkelt vilka yrken som efterfrågas av företagen och där det inte finns tillräckligt med utbildad personal.

De så kallade YH-utbildningarna som nu kommer kunna starta i Nynäshamn är vindkrafttekniker, processoperatör, socialpedagog, trädgårdsmästare och underhållstekniker.

– Att vi på yrkeshögskolorna levererar efterfrågad kompetens till näringslivet, det är grymt viktigt för Sverige, säger Lasse Sahlin.

*Behövs många fler”

I Nynäshamn finns sedan tidigare utbildningar till bryggeritekniker och solenergitekniker, och en utbildning inom Neuropsykiatrisk funktionsvariation (NPF).

Målet är att antalet YH-utbildningar i Sverige ska öka med 15 procent på tre år, det beslutade regeringen i december.

– Det är klart att det är bra. Men enligt näringslivet behövs det många fler, det finns ett stort behov av kompetensförsörjning, säger Lasse Sahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.