• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tvådelad bild. Till vänster en bild på en badstrand med en livboj i förgrunden. Till höger Mikael Olausson, generalsekreterare i Svenska Livräddningssällskapet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska Livräddningssällskapets generalsekreterare ger fem tips på vad man kan göra för att färre personer ska omkomma i drunkningsolyckor. Foto: Tommy Bergman/SVT

Flera drunkningsolyckor på kort tid i Stockholm – så kan fler överleva

Publicerad

På kort tid har flera personer omkommit i drunkningsolyckor i Stockholmsområdet. Svenska Livräddningssällskapet vill minska antalet drunkningshändelser med 25 procent inom tio år.

– Varje år omkommer runt 200 personer i drunkningar i Sverige. Ungefär hälften av dem är suicidala, den andra hälften är olyckor, säger Mikael Olausson, generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet.

Under maj månad i år omkom nio personer i drunkningsolyckor, enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik. Samma siffra förra året var sex personer.

Av de nio personer som omkom i maj var fem från Stockholmsområdet. Dessutom omkom två män vid Källtorpssjön den 1 juni.

Flest män som drunknar

Män är också överrepresenterade i statistiken.

– Ungefär 80 procent av dödsolyckorna vid drunkning gäller män. Särskilt män som är 60 år och äldre, säger Mikael Olausson.

Han tror att det kan bero på att den här gruppen överskattar sin förmåga och kanske inte har testat sin simkunskap nyligen.

Många överskattar simkunnigheten

– Simkunnighet är en färskvara. Man kanske inte har motionssimmat på ett tag och tror att man klarar av mer än vad man faktiskt gör.

Kanske finns det även ett ökat mått av riskbenägenhet, tror Mikael Olausson.

– Man tänker att det gått bra förut och då ska det grå bra den här gången också. Men så gör det inte det.

I videoklippet ovan får du fem tips på vad man kan göra för att färre personer ska omkomma i drunkningsolyckor.

Fotnot: I dödssiffrorna för maj ingår inte den man och kvinna som omkom i Fisksätra i mitten av maj då orsaken bakom de drunkningarna är oklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.