Flera skogsbränder i torkan: ”Det brinner överallt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera veckor utan regn har gjort det mycket torrt i skog och mark i Stockholms län. Under tisdagskvällen var det flera skogsbränder samtidigt.

– Det brinner överallt, sade Larsa Stevelind, vakthavande befäl på Södertörns brandförsvarsförbund, vid 18-tiden på tisdagskvällen.

På tisdagen vid 18-tiden brann det i Nacka, i Haninge och utanför Järna, för att nämna några. Exakt varför det börjat brinna vet man inte, men Larsa Stevelind konstaterar att det är människor som orsakar bränder.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

– Ta inte med eld ut i skogen. Det är så in i helvete torrt, om man nu får säga så, säger Stevelind.

Ingen grillning i naturen

Det råder skärpt eldningsförbud vilket betyder att man absolut inte får elda eller grilla med fast bränsle, till exempel kol eller pinnar, ute i naturen. Det gäller även iordningsställda grillplatser på exempelvis picknick-områden. Däremot får man använda stormkök som drivs med gas eller vätska om det kan göras utan risk för brandspridning.

Det är också tillåtet att grilla på egen tomt, även där gäller att det inte finns risk för brandspridning.

– Man måste respektera eldningsförbudet. Att bryta mot det är ett brott och man kan bli åtalad, säger Larsa Stevelind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet