Det är vardagsförmiddag på Södermalm, Stockholms mecka för de kök på hjul som syns till allt oftare. Kristofer Lund står i sin Bun bun truck och lägger en sista hand vid dagens vietnamesiska lunchmackor.
– Jag vurmar mycket för gatumaten och är uppvuxen med kebabtallrik. Det är min husmanskost, säger han och fyller bröden med kött och grönsaker.
– Det ska inte vara några surdegsbaguetter, utan det är vitt fluff som gäller.
Kämpat länge för gatumaten
Det var i somras som Trafikkontoret beviljade de första tillstånden för food trucks i Stockholm. Ett efterlängtat besked för de små matentreprenörer som länge kämpat mot snåriga regelverk och för att få servera mat.
– De tillstånd som har släppts handlar bara om parkeringsplatser, så själva köken i food trucks omfattas av precis samma regelverk som vilket restaurangkök som helst, säger Kristofer Lund.
Internationell trend sedan länge
I städer som Berlin, New York och London har food trucks cirkulerat i årtionden. Stockholmare brukar inte vara sena att snappa upp internationella mattrender, och enligt branschexperterna har vi bara sett början på food truck-trenden i Stockholm.
– Jag tror att huvudorsaken faktiskt är att vi har ändrat vårt sätt att äta. Vi äter vid skrivbordet och tar någonting på språng, och då passar food trucks perfekt, säger Anders Örnevall som är chefredaktör på tidningen Fast food magazine.
– Trafikkontoret kommer inte att kunna stå emot, utan vi kommer att se betydligt fler food trucks i Stockholm. Jag tror att det stora genombrottet kommer under våren och sommaren 2014, då kommer det att rulla rätt många.
Prisbelönade mackor
De vietnamesiska baguetterna är inte bara populära utan kanske snabbmatens antites. Så resonerade åtminstone juryn på restauranggalan i förra veckan när de belönade Bun bun truck med första pris.
– Det känns kul att de är i framkant och vågar uppmärksamma en sådan sak som food trucks, i konkurrens med regelrätta restauranger, säger Kristofer Lund.