Oscar Lindholm bor i Södertälje med sin sambo och sina två barn. Han är snickare och en av de 182.000 LO-medlemmar i Stockholms län som haft möjlighet att söka det nya föräldrapenningtillägget.
– Med första barnet så var det inte helt jämställt om jag ska vara ärlig utan då var det andra aspekter som styrde. Då handlade det mycket om ekonomi. Med andra barnet var det bättre. Då hade vi möjlighet att dela upp det mer jämställt, säger han och fortsätter berätta hur man fick ihop det då:
– Tillägg från AFA och jämställdhetsbonus från Försäkringskassan hjälpte.
Var tredje söker inte
Föräldrapenningtillägget lanserades i januari 2014. Det ger tio procents tillskott på lönen varje månad. Alltså 3.000 kronor i månaden om du tjänar 30.000 kronor.
Men trots det missar uppskattningsvis trettio procent av föräldrarna att ansöka om bidraget.
– Det beror på att det är mycket svårt att informera om försäkringar. Det är svårt att få folk att känna sig berörda och jag tror att en ny försäkring som den här kommer att ta säkert 4-5 år innan den sätter sig, säger Marie Jokio, ordförande i LO-distriktet Stockholms län.
”Lite krånglig att söka”
Men samtidigt som en av tre missar att söka bidraget så får också var tredje som faktiskt söker avslag.
Något som Marie Jokio tror beror på att ansökningsprocessen är krånglig.
– Det gäller att ha tungan rätt i mun när man söker och jag tror att många tycker det är krångligt och därför tar ut mindre än vad man kunde ha gjort, säger hon.
Söker många dagar – tar ut få
Föräldrapenningtillägget var tänkt att öka jämställdheten genom att kapa en del av lönebortfallet. Och under de två första åren sedan tillägget lanserades har 4.806 kvinnor och 3.586 män sökt bidraget i Stockholms län.
Men när det väl skulle delas ut hade bara nio procent av männen nyttjat alla sina dagar.
– Det är nog min sambo som varit hemma mycket mer än vad jag har. Jag har varit hemma några månader men inte i samma utsträckning, säger Södertäljebon Oscar Lindholm.
Skulle du säga att det tillägget har gjort stor skillnad?
– Ja absolut. Det är ju att få tio procent i lönelyft kan man ju säga och det gör mycket. För mig var det ju en morot för att jag skulle kunna vara hemma med barnen.
Går fortfarande att få pengar
Det går att ansöka om föräldrapenningtillägg i efterhand. Senast fem och ett halvt år efter att barnet fötts ska du då ansöka.
Fullständiga regler kring AFA:s Föräldrapenningtillägg hittar du här.