Två kvinnor står på ett torg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sharon och Kristin startade ett föräldrauppror för förebyggande arbete mot droger och gäng. Hör vad de tycker om att fritidsgården nu ska öppna igen. Foto: SVT

Föräldrar kämpar mot öppna droghandeln i Solna – vinner tillbaka fritidsgård

Uppdaterad
Publicerad

Sharon och Kristin skrattar och kramas – de har precis fått reda på att den nedlagda fritidsgården i Bagartorp i Solna öppnar igen. Föräldragruppens krav för att stoppa gängen och drogerna i deras bostadsområde har gett resultat.

Det är ”dött” på det lilla förortstorget i Bagartorp, strax ovanför pendeltågsstationen Ulriksdal. Igenbommade butiker och en igenbommad fritidsgård.

Renoveringen kom av sig och under tiden växte det som polisen benämner som en ”öppen drogscen” till sig i området.

Narkotika- och våldsbrotten ökade i Bagartorp mellan 2021 och 2023, visar polisens kartläggning av de öppna drogscenerna i Stockholms län.

Tonårsföräldern Kristin Björnberg från gruppen ”Öppen drogscen – Nej tack” pekar på flera faktorer som påverkat utvecklingen negativt.

Korttidskontrakt med genomströmning av invånare till hyresrätterna med mindre sammanhållning som konsekvens, barnens smartphones och gängens våldskapital.

Kravlista på förebyggande arbete

– Vi tittade mycket på Sollentuna vad de gjort, och så startade vi en namninsamling för förebyggande åtgärder för barnen och ungdomarna. Vi gick ut och pratade i tidningen Mitti, säger Kristin Björnberg.

Gruppen vill uppmana alla föräldrar att göra något för sina ungdomar och områden, till exempel mejla en politiker eller nattvandra. För även om man inte tror att ens barn skulle kunna hamna i brottslighet kan de bli brottsoffer, eller hamna i situationer med droger.

– En väldigt enkel grej man kan göra är att hålla koll på ungarnas swish, för där kan man upptäcka saker, säger Kristin Björnberg.

Föräldragruppen har krävt samordningsmöten med polisen, kommunen och skolan.

– Vi föräldrar behöver hjälp. Bara polisen räcker inte, säger Sharon Ghebtzawi.

Frida, 19 år: ”Man ser polisen här dagligen”

19-åriga Frida Lindberg Furulid säger att det blev mer otryggt när ungdomsgården försvann. Hon går inte ut ensam kvällstid.

– En fritidsgård, det blir ju tryggare. Det finns vuxna där och man har någon att prata med, något att göra, säger hon.

Ung kvinna tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Lindberg Furulid, 19 år, berättar om sin upplevelse av området. Foto: Sanna Lüning/SVT

FÖRÄLDRAGRUPPENS KRAVLISTA TILL SOLNA STAD

• Signalisten måste satsa på förebyggande trygghetsarbete i Bagartorp/Ritorp samt ha bättre koll på de hyresgäster som får rivningskontrakt.

• Fältteam från kommunen med fältassistenter, mobila fritidsledare och ordningsvakter inriktade på drogscenerna.

• Veckovisa avstämningar om trygghetsläget med polis, fastighetsägare, ordningsvakter, fält- och fritidsresurser.

• Måldatum för när de öppna drogscenerna skall vara borta från Solna samt en tidplan med inplanerade aktiviteter för att uppfylla målet

Dessa åtgärder behöver genomföras helst igår, senast 1 april 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.