Azam Qarai och Lillian Karlsson har olika syn på hur pass förtryckta kvinnor är i Järva-området. Foto: Emil Hellerud Montage: SVT

Förening vågar inte manifestera på kvinnodagen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är Internationella kvinnodagen vågar inte kvinnogruppen Kvinnors nätverk manifestera i Järva-området, efter tidigare attacker. De menar att kvinnor är mer utsatta i just Järva-området. Men det finns andra kvinnor som inte håller med.

”Sara” bodde i Järva-området för några år sedan. Hon kände sig konstant kontrollerad av sina föräldrar men även av omgivningen.

– Jag skulle vara en bra dotter och inte skämma ut familjen men jag ville vara ute lite längre och gå på bio. Jag fick verkligen inte festa och dricka alkohol men då gjorde jag det ändå.

Internationella kvinnodagen 2016

Vad hände då?

– Då fick jag inte gå ut, ibland kunde jag inte gå till skolan och jag blev slagen.

Enligt en studie från organisationen Varken hora eller Kuvad, där man intervjuat 1100 unga tjejer i Stockholms förorter, visade det sig att 28 procent upplever att de är 'Mycket hårt' kontrollerade hemifrån.

Blivit misshandlad

Kvinnors nätverk jobbar med kvinnor som blivit utsatta för hedersrelaterat våld. De har försökt bedriva verksamhet i Järva-området tidigare men har då blivit utsatta för bland annat hot och våld. Förra året blev ordföranden i nätverket misshandlad när hon försvarade HBTQ-personers rättigheter på Husby torg. Nu vågar organisationen inte längre manifestera i Järva-området på kvinnodagen.

– Vi har varit tydliga med vilka regler, normer och begräsningar som gäller hedersrelaterat förtryck. De som försvarar det här förtrycket har då blivit arga på oss, säger verksamhetschefen Azam Qarai på Kvinnors nätverk.

Om ni inte är aktiva i området hur vet ni att kvinnor är förtryckta där?

Därför att vi jobbar med ungdomar och kvinnor som kommer från de här områdena. Men vi vill hitta en väg för att inte behöva lämna området.

Främst en polisär fråga

Awad Hersi som är ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd säger att han inte blivit informerad om Kvinnors nätverks problem att verka i området.

– Kvinnoföreningarna här har fått mer resurser i år men finns det problem för vissa så är det främst är en polisiär fråga, men även vi får arbeta för att stoppa den utvecklingen, säger han. 

Handlar om ett fåtal individer

Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta jobbar bland annat med bildning för kvinnor i området för att motverka isolering och segregation. De håller inte med Kvinnors Nätverk om att kvinnoförtryck är ett strukturellt problem i vissa områden utan menar istället att det handlar om ett fåtal individer som är utsatta.

– Jag tror inte att kvinnorna är så förtryckta. Kvinnoföreningen har fester, kurser och arrangerar resor. Kvinnorna skrattar och sminkar sig, säger Lillian Karlsson, vice ordförande på Kvinnocenter i Tensta.-Hjulsta.

Har ni haft några problem att fira kvinnodagen i närområdet?

– Aldrig. Vi brukar ha en stor fest i Tensta träff dit alla kommer. Där vi läser upp dikter och sjunger sånger.

”Rädsla för omgivningen”

”Sara” fick hjälp av en kvinnojour och idag bor hon på en annan ort. Hon berättar att flera av hennes vänner som bor kvar i området inte kan leva som de önskar.

– Unga tjejer brukar träffa sina killar i smyg och kan inte klä sig som de vill. Jag har även sett tjejer som klär sig på ett visst sätt hemma och så tar man med sig andra kläder ut.

Varför gör de så?

Rädsla för familjen och omgivningen. Omgivningen har väldigt stor betydelse i förorten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Internationella kvinnodagen 2016

Mer i ämnet