• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör Cecilia Bödker Pedersen om hur de stödsökande upplever polisens bemötande Foto: Frida Jareteg

”Behovet är större än vad vi kan ta emot”

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 50 personer besöker Föreningen Storasysters mottagning på Kungsholmen varje vecka. Än fler tar kontakt med genom chattjouren som är öppen fem kvällar i veckan.

– Många kommer till oss eftersom de inte fått stöd någon annanstans, säger verksamhetschefen Cecilia Bödker Pedersen.

Innanför dörren till takvåningen där Föreningen Storasyster huserar finns ett väntrum med några få sittplatser och ett bord uppdukat med informationsbroschyrer. En välkomnande korridor leder in till samtalsrummen, där det dagligen pågår enskilda stödsamtal eller samtal i grupp.

– Vi har väntelistor in i våra stödfunktioner och ser att behovet är större än vad vi kan ta emot. Och då är vi en ideell organisation, de som kommer till oss hade inte fått hjälp om vi inte fanns, säger Cecilia Bödker Pedersen, verksamhetschef på Föreningen Storasyster sedan 2014.

”Stora kunskapsluckor”

Verksamheten bygger delvis på volontärer som finns tillgängliga i en kvällsöppen chattjour, men det finns också möjlighet till samtal med sexolog, psykolog och jurist.

– Det krävs en viss kompetens och också ett visst mod att våga prata om sexuellt våld. Det finns stora kunskapsluckor och jag tror att många som möter våldsutsatta kanske menar väl, men är rädda för att ställa de frågorna som behöver ställas.

En av tio polisanmäler

Endast en av tio polisanmäler sexuella övergrepp. Att finnas med som stöd i den juridiska processen är en stor del av Föreningen Storasysters uppdrag och de stödsökande uppmuntras till att polisanmäla – när de är redo.

– Vi ser att det kan vara en läkande process att göra en anmälan och på det sättet placera skulden där den hör hemma, säger Cecilia Bödker Pedersen.

Hör Cecilia Bödker Pedersen om hur de stödsökande upplever polisens bemötande i videoklippet ovan.

Det här är Föreningen Storasyster

Föreningen Storasysters mottagning tar årligen emot över 2 500 personer från 13 år och uppåt som är eller varit utsatta för sexuellt våld. 

85 procent av de som besökte Föreningen Storasyster under 2019 identifierade sig som tjejer eller kvinnor. 

Ungefär var fjärde person (673 individer) som Storasyster tog emot under 2019 var under 18 år gammal.

Storasyster har en chattjour som är öppen fem kvällar i veckan, men erbjuder också stödsamtal eller traumabearbetning i mottagningen på Kungsholmen i Stockholm. Storasyster erbjuder också stöd till anhöriga.

Storasysters verksamhet finansieras till största delen av statsbidrag som beslutas från år till år. Delar av verksamheten finansieras också av privata donationer och gåvor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.