Vårdkedjan måste bli tydligare Foto: TT

410 miljoner ska göra förlossningsvården bättre i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsvården i Sverige kan förbättras på flera sätt, det visar en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Förlossningsvården i Sverige kan förbättras på flera sätt, det visar en kartläggning från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Bland annat är det ofta svårt för föräldrarna att veta vart man ska vända sig vid eventuella problem.

Förlossningskrisen i Stockholms län

– Man blir inskriven i mödravården, och sedan är det förlossningsvården, BB och eftervård. Så man efterfrågar många gånger tydligare information, säger Eva Estling, samordnare vid SKL till Ekot.

En modell passar inte alla

Rapporten visar också att vården behöver bli mer anpassad efter kvinnornas individuella behov eftersom en modell inte passar alla.

En tydlig vårdkedja är ett av målen med de pengar som SKL kommit överens om med regeringen. Det rör sig om en miljard kronor per år fram till år 2022.

– Som förälder och blivande förälder ska man kunna känna sig väldigt trygg i att förstå vad det är som kommer att hända innan, under och efter man har fått barn, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till Ekot.

410 miljoner till Stockholms län

Samtidigt är regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, nu överens om hur de extra 1,8 miljarderna inom förlossningsvården, som tidigare beslutats om, ska användas och fördelas. Av pengarna går 410 miljoner kronor till Stockholms läns landsting.

Medlen till landstingen ska bland annat användas till att stärka kompetensförsörjningen och bemanningen samt se över och utveckla arbetssätten och förbättra arbetsmiljön.

En del av pengarna ska även gå till avgiftsfri livmoderhalscancerscreening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet