Lägenhetsbråk blir pågående misshandel – polisen prioriterar om

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region Stockholm har under tre år satsat för att komma åt förövarna som brukar våld i nära relation. Mer pengar och bättre kompetens hos personalen har lett till flera förändringar – ändå höjs röster för att det inte räcker.

Det finns inga tecken på att pandemin påverkat antalet våldsbrott mot kvinnor. Ändå är fallen många. Enligt polisens Initiativ Gryning anmäls cirka 750 brott mot kvinnor i parrelation varje månad i region Stockholm.

– Det handlar om våld i nära relation och sexualbrott – både inom familj och mot barn, säger Michael Johansson, chef i polisen Stockholm Syd där 200 ärenden i veckan utreds.

Intitativ Gryning som inleddes 2019 har hittills lett till att larm som tidigare kodats som lägenhetsbråk nu i regel får den högre prioriteten pågående misshandel.

Fortfarande låg status för utredare

Däremot har polisen haft svårt att rekrytera utredare och mycket resurser går till gängbrott. Unizon som är ett riksförbund för över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer efterlyser nu både bättre villkor och status för utredarna av kvinnobrott.

– Vi ser fortfarande att det inte finns tillräckligt med resurser och mandat för att göra kvinnors liv lika viktiga som mäns liv inom polismyndigheten, säger Olga Persson, ordförande Unizon.

Mer om om polisens förändrade arbetssätt i videon.

Initiativ Gryning

  • 2019 slog Polismyndigheten fast att polisen ska intensifiera sitt arbete för särskilt utsatta brottsoffer.
  • Polisen region Stockholm startade 2019 Initiativ Gryning för intensifierat arbete mot våld i nära relationer och mot mäns brott mot kvinnor och barn.
  • Initiativ Gryning fokuserar även på våldtäkter och sexualbrott mot barn, inklusive grooming samt barnpornografibrott.
  • I februari 2021 tillsattes en särskild ledningsgrupp och det gjordes en medveten fokusförskjutning mot gärningsmännen.

HÄR kan du söka hjälp om du utsätts för våld.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.