• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Efter hembesöken: Fler vaccinerar sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan 2013 när Rinkeby hembesöksprogram startade har forskare från Karolinska institutet deltagit i projektet för att studera och analysera effekterna. Den tydligaste effekten är att man ser att fler barn vaccinerar sig.

Hembesöksprogrammet startade år 2013 som ett projekt. Syftet var att utjämna skillnaderna som fanns i hälsan bland barn.

Programmet erbjöds till alla nyblivna föräldrar i Rinkeby och innebar att familjen fick hembesök av en barnsjuksköterska och en familjerådgivare vid sex tillfällen under barnets första 15 månader.

– Det som framför allt är positivt är att så många väljer att ställa upp, vilket är nästan hundra procent. Det hade vi inte förväntat oss, säger Lene Lindberg, psykolog och docent vid Karolinska institutet.

Finns det något som du har förvånats över?

– Det mest slående är den oerhörda fattigdom och misär som finns i Rinkeby, med trångboddhet och brist på resurser, som jag inte trodde fanns i Sverige i dag. Det har varit ganska dystert att se. Men trots det finns en styrka hos föräldrarna och de kämpar för att ge sina barn de bästa möjligheterna utifrån de förutsättningarna.

Metoden sprids

2017 blev metoden permanent i Rinkeby och nu har den börjat spridas, både inom Stockholms län till bland annat Södertälje, men även till andra områden i landet som delar av Kronobergs län och Västra Götalands län.

Nu pågår analyser av andra effekter och då tittar forskarna på en rad saker hos barnen, bland annat karies, sjukvårdskonsumtion, akutvård och språkutveckling.

I videon berättar Lene Lindberg om vilka resultat man kunnat se av liknande studier och vilka effekter som syns i Rinkeby redan nu. 

Ohälsan i siffror

Barns förutsättningar för en god hälsa varierar inom Stockholms län.

I Tensta har till exempel 3-åringar över 30 gånger mer karies jämfört med barn på Lidingö.

I Fittja utsätts mer än vart tredje barn för cigarettrök vid födseln. Det är nästan 40 gånger vanligare att nyfödda barn i Ronna, Geneta, Hallunda, Bredäng och Vårberg exponeras för cigarettrök jämfört med till exempel Essingen och delar av innerstan.

Förekomst av fetma hos 4-åringar är vanligare i BVC-områden med ökad andel barn i familj med låg köpkraft. Fetma är minst fem gånger vanligare i Tumba, Husby, Vårberg, Södertälje jämfört med till exempel delar av innerstan.

Barnhälsovårdens statistik visar ett starkt omvänt samband mellan andel enbart ammade barn vid 4 månaders ålder och andelbarn i familj med låg köpkraft per BVC-enhet. Vid 4 månaders ålder helammades färre än 1/3 av barnen i centrala Södertälje, Hovsjö, Vårberg, Märsta och Hallunda.

Källa: Vårdgivarguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.