• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anja Boccara är sjuksköterska inom barnhälsovården och kommer cykla och gå hem till patienter. Foto: SVT

BVC storsatsar i särskilt utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Barnavårdcentraler runt om i Västra Götalandsregionen inleder nu en storsatsning för att förbättra livsvillkoren för barn som växer upp i utsatta områden. I stället för ett hembesök efter förlossningen kommer familjer som för första gången får ett barn i Sverige att erbjudas sex hembesök.

Barn som växer upp i utsatta områden riskerar att få sämre livsvillkor än barn som växer upp i mer resursstarka områden. Genom att införa en ny arbetsmodell med sex hembesök, hoppas man inom BVC ge nyblivna föräldrar ett bättre stöd och förbättra livsvillkoren för deras barn. 

– För att nå ut till familjer i utsatta områden behöver vi lägga mer tid på dem, vilket vi kommer kunna göra nu när vi kan erbjuda dem fler hembesök, säger Anja Boccara, barnhälsovårdssjuksköterska Närhälsan Opaltorget BVC. 

Även barnavårdcentraler i andra utsatta områden i regionen kommer under året att erbjuda extra hembesök efter förlossningen, bland annat i Skövde, Trollhättan och Töreboda.

Gott resultat

Satsningen baseras på ett hembesöksprogram som med goda resultat använts sedan 2013 i Rinkeby, där man bland annat sett att barnens tandhälsa förbättrats och att besöken till akuten minskat. 

– Satsningarna sker i områden med många nyanlända och ger oss en möjlighet att ge dem en bättre inblick i hur det fungerar i samhället och också öka deras delaktighet. Det kan vara så att föräldrarna själva har haft en trasslig uppväxt och att man behöver stärka deras tillit till deras egna förmåga att vara föräldrar, säger Anja Boccara.

Finns det inte en risk att man pekar ut de som bor i de utsatta områdena, att de skulle behöva mer hjälp än andra?

– Det hoppas jag verkligen inte, jag tror att alla behöver det här, säger hon.

Hittills har ingen av föräldrarna som erbjudits extra hembesök på BVC vid Opaltorget tackat nej till erbjudandet.

– Alla har varit positiva till erbjudandet. Jag hoppas att detta kommer göra att vi lär känna dem bättre och att föräldrarna vågar öppna sig och ställa frågor som de annars kanske inte hade vågat ställa, säger Anja Boccara. 

BVC-satningen

Satsningen i de olika kommunerna är ett samarbete mellan barnhälsovården och socialtjänsten.

Det första hembesöket är när barnet är nyfött och sedan när barnet är 2, 4, 8, 12 och 15 månader.

Satsningen planeras även att införas i Skövde, Trollhättan, Töreboda, Alingsås, Borås och Grästorp.

I Göteborg är det nio baravårdcentraler som under 2019 kommer erbjuda utökade hembesök:

  • Närhälsan Opaltorget BVC
  • Närhälsan Hjällbo BVC
  • Närhälsan Lövgärdet BVC
  • Gårdsten BVC
  • Närhälsan Angered BVC
  • Capoi BVC Angered
  • BVC Angereds sjukhus
  • Närhälsan Biskopsgården BVC
  • Nötkärnan Friskväderstorget BVC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.