Lene Lindberg, docent och psykolog vid Karolinska institutet står på en bro i Rinkeby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Lene Lindberg menar att man sett små effekter av Rinkebymodellen. Foto: Hashi Ahmed/SVT

Forskaren om Rinkebymodellen: ”Satsningen har gett små effekter”

Publicerad

Tio år efter att Rinkebymodellen startats går det inte att se några större effekter av satsningen, enligt Lene Lindberg, psykolog och docent vid Karolinska institutet.

– Vi ser små effekter på barnens hälsa och utveckling, säger hon.

Lene Lindberg menar att satsningen kan förbättras om programmet förstärks genom att arbeta med barnens språkutveckling tidigt.

– Det finns studier gjorda i andra länder som visar att språkinsatser spelar stor roll. Det kan exempelvis handla om att föräldrar behöver ta sig till öppna förskolan, säger hon.

I videon berättar Lene Lindberg hur modellen kan vara mer värdefull än hennes forskningsresultat visar.

Hur har forskningen gått till?

Folkhälsomyndigheten har finansierat forskning av det utökade hembesöksprogrammet i Rinkeby. Forskningen har genomförts av en forskargrupp vid Karolinska institutet och omfattar både kvantitativa och kvalitativa studier.

Arbetet med att analysera data pågår fortfarande, och den kunskap som forskningen kommer att kunna bidra med framöver används för att vidareutveckla programmet.

Källa: Uppdrag Psykisk Hälsa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet