Öl hälls upp i glas och jästsvampar i provrör

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se forskarnas experiment för att få fram nya smaker på ölen med hjälp av bark från träd i Patagonien. Foto: Tommy Bergman/SVT

Forskning sätter ny smak på ölen – med hjälp av träd från Patagonien

Publicerad

Lager är världens mest druckna ölsort, trots – eller kanske på grund av – att de olika lagerölen inte skiljer sig så mycket i smak. Men nu kan lagerölen bli roligare. Forskare vid Stockholms universitet och i Chile har nämligen tagit fram jäststammar som kan bidra till nya smaker på ölen.

Lageröl har bryggts under ungefär 500 år. De första ölen bryggdes troligtvis av munkar i i ett kloster i tyska Bayern, berättar Rike Stelkens, docent i mikrobiologi vid Stockholms universitet.

– Under den här tiden har smaken och aromen av lageröl mer eller mindre varit oförändrad eftersom den hybridkorsning av jäst som man använt för att framställa lageröl inte har förändrats mycket, säger Rike Stelkens.

Högre alkoholproduktion och ny smak

Nu har hon och kollegor på Stockholms universitet tillsammans med forskare i Chile skapat nya hybrider som kan ge fler smaker på lagerölet. Detta genom att använda en jäst från skogarna i Patagonien.

Genetiska mutationer hos hybridjästen förbättrade inte bara jäsningshastigheten och resulterade i högre alkoholproduktion.

– Det skapades också nya smaker som skiljer sig från den traditionella lagerölen, säger Jennifer Molinet, forskare inom mikrobiologi vid Stockholms universitet.

Testar även jäst från träd i Värmland

Rike Stelkens berättar att de även undersöker om svensk jäst skulle kunna användas för att producera nya ölsmaker.

– Vi har varit och plockat bark från ekar i Värmland. Vi odlar jästkolonier och testar med hjälp av molekylgenetik att det vi får fram faktiskt är jäst som kan användas till ölframställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.