Stockholms universitet: ”Vi vill ta emot forskare från Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

SSF ger 30 miljoner kronor i forskningsanslag till ukrainska forskare inom teknik, medicin och naturvetenskap. Anslaget ska möjliggöra för forskarna att fortsätta sitt arbete vid Svenska universitet och forskningsinstitut – trots att de tvingats fly kriget.

– Tror det spelar stor roll mentalt för de här forskarna, säger Gunnar Svensson, prefekt på institutionen för material- och miljökemi vid Stockholms universitet.

På Stockholms universitet kommer man ta emot ukrainska forskare som varit verksamma inom kemi i Ukraina, men som nu flytt landet. Redan har en tidigare doktorand fått möjligheten att fortsätta sin forskning vid institutionen för material och miljökemi.

SSF hoppas på mer pengar till forskarna

Eftersom alla universitet i Ukraina är stängda ser SSF, Stiftelsen för Strategisk forskning, det här som ett sätt att bidra till att ukrainska forskare ska kunna fortsätta sin forskningen vid svenska lärosäten.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

– Det har redan varit ett stort gensvar både från svenska lärosäten men flera ukrainska forskare på flykt har också hört av sig, säger programchef Joakim Amorim vid SSF.

För att få del av pengarna måste de ukrainska forskarna bli anställda vid ett svenskt universitet eller forskningsinstitut. Stiftelsen hoppas att initiativet ska ge ringar på vattnet och att fler väljer att finansiera liknande satsningar.

I videon får du veta hur pengarna ska användas.

Detta är SSF

Stiftelsen för Strategisk forskning stöder forskning och forskarutbildning inom teknik, medicin och naturvetenskap.

SSF skapades när de tidigare löntagarfonderna avvecklades 1994. Då fick de 6 miljarder och har sen dess delat ut 16 miljarder. I dagsläget har de 13 miljarder kronor kvar att dela ut.

Löpande finansieras 300 projekt vid universitet och högskolor av SSF. Många av dem i samverkan med näringslivet och forskningsinstitut.

Källa: SSF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Mer i ämnet