Stockholm stad vill minska andelen plast från våra vatten och ett steg i arbetet är att stoppa framtida konstgräsplaner. Konstgräset innehåller nämligen granulat, små korn av plast eller gummi, något som riskerar att hamna i Stockholms vatten.
Men Fredrik Ardefors, vd på den icke-vinstdrivande organisationen Svensk Däckåtervinning AB menar att politikerna använder sig av gammal kunskap. Han säger att nya utredningar visar att granulatet inte har den stora miljöpåverkan som staden påstår.
Larmen om konstgräsplaner överdrivna
– Det här är politisk prestige, de senaste mätningarna från IVL Svenska Miljöinstitutet visar på 99 procent mindre spill än de första larmen. Trots det går miljöpartiet vidare med samma inställning.
Han fortsätter:
– Granulat är tyngre än vatten och sjunker. Man har inte hittat något i fiskar.
Skulle du påstå att granulat inte är dåligt för miljön?
– Precis som med all annan nedskräpning så är det här en skötsel- och hanteringsfråga. Kastar du tuggummi i naturen så är det fel, kastar du granulat i havet så är det också fel. Men det finns enkla åtgärder och det behöver inte vara avancerat.
Spelare skadas
Ardefors säger också att fotbollsspelare skadar sig när kommunerna använder sig av experimentella underlag.
– Man halkar, bryter armen eller vrider knät ur led. Vi stöttar granulatplaner, för kunskapen om granulat har utvecklats under låg tid och fungerar för spelarna året om.