I höstas kom det fram att klotter i form av hakkors och sexistiska budskap hittats på Försvarsmaktens sängar, något som DN var först att rapportera om. En upptäckt som rimmar illa med Försvarets värdegrund.
– Den som hyser sådana här åsikter bör fundera på om den har i Försvarsmakten att göra, säger Magnus Lindstedt, kommunikationschef för Amfibieregementet i Haninge i Stockholms södra skärgård.
Men trots att myndigheten ser mycket allvarligt på klottret är fenomenet knappast nytt.
– Vi fick rapporter redan i höstas om att det förekommer olämpligt klotter i våra sängbottnar, i överslafen. När vi fick rapporterna inledde vi ett arbete med att identifiera de berörda sängarna och började att byta ut slafarna på hela garnisonen, säger Magnus Lindstedt.
Hur länge har klottret funnits i era sängar?
– Det är svårt att sia om, klotter i sängbottnar är ett fenomen som förekommit i alla tider. Dessutom har det varit stor omsättning av folk som sovit i sängarna. I vissa sängar bor samma person i sex månader, och i andra sängar bor det upp emot tio personer på två månader, säger Magnus Lindstedt.
Vad vidtar ni för åtgärder?
– Vi har inte kommit i mål med arbetet att byta ut sängarna. Det finns fortfarande sängar som inte är utbytta och som kommer att bytas ut de kommande veckorna, säger Magnus Lindstedt.
Kan gå till personalansvarsnämnden
Amfibieregementet i Haninge kommer inte att försöka ta reda på vem eller vilka som klottrat. Men om man ändå identifierar personer bakom klottret så kommer det att få konsekvenser.
– Det finns en överhängande risk att klottret suttit där ett tag. Men om vi kan bevisa vem som klottrat så kan det bli en fråga för försvarets personalansvarsnämd, säger Magnus Lindstedt.
På Amfibieregementet bedrivs olika typer av verksamhet, bland annat finns där grundläggande militär utbildning (GMU), hemvärnssoldater och soldater från andra förband.
– Vi kan ha allt från 50 personer till 300 personer här när vi har fullt med rekryter och kanske en övning som pågår samtidigt, säger Magnus Lindstedt.