Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Låga nivåer i små magasin kan leda till vattenbrist. Foto: Fredrik Theolin/SGU

Fortsatt låg grundvattennivå i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande låga grundvattennivåer i Stockholms län, även om läget inte är lika kritiskt som det var i början av sommaren. Men läget kan snabbt förändras om det torra vädret fortsätter.

I början av sommaren var det bevattningsförbud på flera håll i länet. Nu är det fritt fram att vattna, men myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU, uppmanar till forsatt försktighet. Grundvattennivåerna är fortfarande låga, rapporterar Uutiset.

– En eller två varma veckor är allt som behövs för att det ska bli allvarligt igen, säger Björn Holgersson, statsgeolog på SGU.

Enskilda brunnar mest utsatta

Det är framför allt de små magasinen, alltså enskilda brunnar som försörjer hushåll, som ligger i riskzonen. Att det har regnat de senaste veckorna spelar inte så stor roll.

– Vattennivåerna återhämtar sig inte förrän framåt hösten, men vi ser att takten som grundvattennivån sjunker med inte har ökat, säger Björn Holgersson.

Se grundvattenexperten Bo Thunholm mäta grundvattennivån i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.