Att ha en långvarig infektion i kroppen, som covid-19, kan göra att kroppens organ tar stryk. Den som varit sjuk under en lång tid kan därför behöva läkarvård för att kontrollera värden och andra biverkningar av sjukdomen.
Enligt Region Stockholm ska vårdcentraler och labb samverka för att ordna separata mottagningar, till exempel i form av ett tält eller ett enskilt rum med egen ingång. Vårdcentraler som inte kan ta emot coronapatienter har en skyldighet att hänvisa patienterna till närliggande vårdcentral.
– I och med att de separata flödena inte är möjliga på alla vårdcentraler så har vi gjort en uppdelning baserat på geografin. Det ska inte vara ett problem för de här patienterna att få vård, säger Johan Bratt, chefsläkare på Region Stockholm.
Men de flesta vårdcentralerna i Stockholm kan inte ta emot coronasmittade. Närakuter har oftast inget eget labb och provtagningsenheter som Unilab eller Karolinskas laboratorium välkomnar inte patienter som har symptom.
Hör chefläkare Johan Bratt kommentera direktiven i videoklippet ovan.
Regionen meddelar SVT efter intervjun med Johan Bratt att de ska tydliggöra direktiven och utreda vad som inte har fungerat i samarbetet mellan vårdcentraler, infektionsnoder och labb.