Stockholms stad bedriver öppenvårdsinsatser för barn och unga genom ”Framtid Stockholm”. Här erbjuder man föräldrastöd, uppsökande arbete bland ungdomar, alkohol- och drogfrågor. Det här ska vara ett sätt att komma i kontakt med ungdomar mellan 15 och 21 år som befinner sig i riskzonen för drogmissbruk eller kriminellt beteende.
En sådan verksamhet finns redan på Södermalm sedan två år tillbaka och i dag invigdes samma arbetssätt i Rinkeby: Framtid Stockholm Järva.
Bandklippning vid invigningen
Socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) befann sig på plats i Rinkeby för att klippa banden vid invigningen.
– Det kan bland annat handla om hjälp till unga som fastnat i brottslighet och droger eller som har olika problem i skolan. Även föräldrastöd erbjuds, det här handlar om att unga och barn i ett tidigt skedde kan bryta, när det gäller kriminalitet och droger, att vi inte ska vänta tills det har utvecklats till en kriminell livsstil för då krävs det större resurser och svårare arbete att vända den utvecklingen.
40 miljoner kronor till verksamheten
Staden satsar 40 miljoner kronor på verksamheten under fyra år. Och stadsdelarna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista kommer att samarbeta i frågan för att erbjuda barn och unga stöd.
– Vi behöver stärka det sociala arbetet generellt för att minska kriminaliteten och det här är det mest effektivaste sättet att använda våra skattemedel till att öka tryggheten i Stockholm, säger Åsa Lindhagen (MP) socialborgarråd Stockholm stad.