En delad bild som visar tre sektioner: till vänster en svartvit bild av isbrytaren ”ATLE” som seglar på havet; i mitten en person i uniform i en brygga; till höger en färgbild av Atle som navigerar genom is.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan 1974 har SVT flera gånger varit ombord på isbrytaren – ta en tillbakablick i klippet. Foto: SVT Arkiv

Från arkivet: 50 år med isbrytaren Atle

Publicerad

I veckan firade Sjöfartsverkets isbrytare Atle 50 år i tjänst. Den var en av tre så kallade statsisbrytare som införskaffades efter hårda vintrar i Bottniska Viken och Östersjön.

Isbrytarens 50-årsdag firades med en ceremoni där bland annat infrastrukturministern deltog.

Befälhavaren Karl Herlin beskriver det som en ansenlig ålder.

– Hon börjar bli gammal, ett vanligt fartyg kanske håller i 30 år, men hon är väl underhållen.

Men han säger också att reservdelar börjar bli svåra att hitta, och att fartyget nog bara har några år kvar.

Sjöfartsverkets isbrytare

Isbrytarna Atle, Frej och Ymer införskaffades alla med några års mellanrum och tillhör alla samma klass, Atleklassen. Detta efter några stränga vintrar när hela Bottniska Viken och delar av Östersjön var täckta med is.

Wärtsilä stod för leveranserna och samma varv hade innan dess (1973) också levererat Ale. Idag har Sjöfartsverket sex egna isbrytare i drift, de fyra redan nämnda samt Idun och Oden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.