Det handlar om snabba och minimalistiska cyklar i stadstrafik. Cyklarna har inga växlar, och navet är låst till cykelhjulet. Det gör att pedalerna snurrar konstant med hjulets rörelse. När man väl har fått upp farten kan man inte vila benen igen förrän man står stilla.
Från velodromcykling, via cykelbuden i New York, har stilen nu kommit till Stockholm. Men många fixed gear-cyklister väljer även att plocka bort bromsarna, något som är olagligt.
-Man har ingen broms, men det fungerar utmärkt att bromsa. Man sätter tryck på pedalerna så stannar man in, säger fixed gear-cyklisten Sönke Leve.
-Det är olagligt – man riskerar böter, säger trafikpolisen Christer Olofsson.
Kräver stor skicklighet
Än så länge är fixed gear-cyklisterna i Stockholm inte så många – uppskattningsvis runt 200 stycken under sommarhalvåret. Men de oroar ändå polisen:
-Det är farligt för alla som är i närheten av en cyklist som inte kan stanna. Ofta har de väldigt hög fart, vilket är ett av problemen. Man riskerar att cykla ihjäl sig eller någon annan, eller göra sig väldigt illa, säger Christer Olofsson.
Men alla håller inte med om att fixed gear-cyklisterna är ett trafikproblem.
-Det här är väldigt hängivna och engagerade människor. Det kräver en enorm teknisk skicklighet att cykla på en sådan här cykel, så det gör inte vem som helst. På grund av sin skicklighet så är de inte inblandade i särskilt mycket olyckor, säger Krister Isaksson, trafikplanerare vid Stockholm stad.
-Vad jag vet är att man inte stannar om man inte behöver det. Man stannar inte vid rödljus, vid ett övergångsställe där det finns fotgängare, säger Christer Olofsson.
Fartdårar utan broms eller skickliga cyklister med koll på säkerheten? Debatten lär fortsätta.