Förutom ett grundbelopp, en skolpeng, kan resursskolor även få ett tilläggsbelopp som ska täcka elevens extra stödbehov och summan bedöms individuellt från fall till fall.
Vi har tidigare rapporterat om att en ny rutin hos utbildningsförvaltningen gjort att tilläggsbeloppen till resursskolorna minskat med flera miljoner kronor och efter stor kritik från bland annat föräldrar betalades en tillfällig ersättning ut för att rädda skolorna. Nu ersätts det med ett strukturbidrag.
– Skolorna kan ofta visa att barnen har omfattande behov men inte vad skolan gör för att möta behovet. Strukturbidraget ska ersätta kostnaden för mindre undervisningsgrupper, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).
Men skolorna anser inte att det räcker?
– Då behöver skolorna förtydliga vilka insatser de tar till för att möta behoven, för att få ett högre tilläggsbelopp, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L).
”Ska inte ersätta privata skolorna”
Många föräldrar är nu återigen oroliga över framtiden för stadens resursskolor, efter att de fått veta att Lunaskolorna stoppar intaget av nya elever.
– Det här handlar inte om att kommunala resursskolor ska ersätta de privata men det finns så många barn med behov och det vill vi möta upp. Stockholms stad måste också kunna erbjuda resursskolor. Men alla skolor ska behandlas likvärdigt, alla kan söka tilläggsbelopp, på samma villkor.
Hör Niklas Ahlström, vd för Utvecklingspedagogik, som driver Lunaskolorna i Stockholm, om problematiken, i videon ovan.