Hör Peter Svensson, ansvarig för avhopparverksamheten och ”Simon” som blivit hjälpt att hoppa av. Foto: Moa Ferm/SVT

Fryshusets avhopparverksamhet utvärderad i forskningsstudie

Uppdaterad
Publicerad

I en forskningsstudie från Linnéuniversitetet utvärderas Fryshusets avhopparverksamhet Passus. Det går inte att säga exakt hur många som lyckats lämna ett kriminellt liv men enligt forskarna talar resultatet för att Passus har utvecklat ett sätt att stödja tidigare gängmedlemmar att lämna kriminaliteten och bygga upp ett nytt liv.

I studien ”Ett smörgåsbord av möjligheter” har forskarna tittat på hur verksamheten bedrivs, vad som är viktigt i programmet och hur deltagare, personal och uppdragsgivare, till exempel socialtjänsten, upplevt stödprogrammet.

– Detta är en ögonblicksbild, det behövs uppföljning över längre tid men resultaten pekar mot att Passus modell fungerar, säger Kristina Alstam, lektor vid Linnéuniversitetet.

Svårt att säga hur många som fått hjälp

Det är 39 av de totalt 43 deltagare som fått stöd av Passus via socialtjänsten eller polisen sedan 2015, som har inkluderats i studien. Men betydligt fler än så har fått hjälp genom programmet.

– Så gott som alla vi intervjuat har egen fast bostad till exempel och en stor majoritet uppgav att de hade en väsentligt förbättrad livssituation, säger Kristina Alstam, lektor.

Studien har delvis finansierats av Brottsförebyggande rådet.

Hör Peter Svensson, verksamhetsansvarig för Fryshusets avhopparverksamhet, och ”Simon”, som tidigare tillhört ett kriminellt nätverk men blivit hjälpt att hoppa av, i videon ovan.

Det här är Passus avhopparverksamhet

Det är de 43 personer som har genomgått stödprogrammet från Fryshuset via socialtjänst eller Polis som inkluderats i studien. Passus hjälper personer hoppa av från gäng och kriminalitet. Programmet är 18 månader och kostar 3200 kr per dygn första året, därefter följer två års eftervård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.